Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Muzeum Praga by se mohlo stěhovat na sever Čech. Sbírka čítá 100 aut

Naše téma
Radek Pecák | 02.02.2019
dalších 13 fotek
Její automobily si kupovaly i ty nejvýznamnější osobnosti. Tuto Pragu Golden například vlastnil prezident Beneš | foto: Radek Pecák
Unikátní muzeum české automobilky Praga, které v průběhu desetiletí vytvořil sběratel Emil Příhoda, by mohlo být zpřístupněno na novém místě.
Sbírka čítající stovku vozů a 400 tisíc předmětů dokumentující téměř kompletní historii automobilové značky Praga má šanci na to, aby získala nové důstojné místo. Majitel kolekce, 86letý Emil Příhoda, začal jednat o přemístění svého muzea ze Zbuzan u Prahy do Chomutova.

Muzeum je již tři roky veřejnosti nepřístupné a s novým majitelem nemovitosti, ve kterém je sbírka umístěna, zatím pan Příhoda nedokázal nalézt společnou řeč.

To, že se vedou vážná jednání o přestěhování muzea, potvrdila serveru Automix.cz mluvčí chomutovské radnice Denisa Špeilová. Podle ní se dokonce ve Zbuzanech na sbírku již byla podívat delegace složená ze zástupců Ústeckého kraje a města Chomutova, včetně nejvyšších představitelů – tedy hejtmana, krajských radních, primátora s dalších členů vedení města.

"Všichni zúčastnění se momentálně shodli na tom, že přesun do Chomutova by byl možný. A především na tom, že všichni zúčastnění tento přesun podporují. Nyní probíhají další jednání, převážně na úrovni Chomutovského kraje," uvedla.

Čtyřicet pokusů bylo neúspěšných
Prostory, které by bylo možné využít, vlastní v Chomutově Ústecký kraj. Pro umístění kompletní sbírky je třeba objekt s podlahovou plochou alespoň 10 tisíc metrů čtvereční. Vedou se dokonce úvahy i o vybudování zcela nového objektu.

Emil Příhoda by zdárné završení těchto jednání velmi uvítal. "Během minulého roku jsem objel přes čtyřicet lokalit a absolvoval bezpočet jednání. Nic z toho zatím k úspěchu nevedlo," uvedl pro Deník. "Ke svým vozům mám jen velmi omezený přístup a tudíž není možno provádět žádné renovace a vlastně ani běžnou údržbu," sdělil. Obává se navíc, že by mohlo dojít k poškození některých vozidel a exponátů, protože nový majitel objektu ve Zbuzanech již zahájil jeho přestavbu a některé věci jsou proto umístěny venku.

Kdyby jednání o přestěhování dospěla ke zdárnému konci, mohla by být opět celá jeho sbírka opět kompletní na jednom místě. Nyní jsou totiž Pragovky v hasičském provedení zapůjčeny do specializovaného muzea ve Zbirohu, několik vozů je také v Muzeu karosářství ve Vysokém Mýtě.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů