Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

V autoškolách se hromadí žáci. Komisaři je kvůli obavám z nemoci nezkoušejí

Naše téma
Radek Pecák | 18.01.2021
Výcvik v autoškole | foto: Jakub Moravec
Je to paradox. Autoškoly jsou jako jedny z mála vzdělávacích institucí otevřeny i v době trvání pátého stupně systému PES. Žáci však přesto nemůžou dokončit kurzy a začít sami jezdit.
V Česku v současné době existují stovky, možná tisíce žáků autoškol, kteří dokončili výcvik, byli připraveni k závěrečným zkouškám, ale zúčastnit se jich nemůžou.

"Aktuálně máme rekordní počet žáků v naší historii," říká například jednatel pražské autoškoly VT Centrum Václav Volf. Zatímco v běžném stavu trvá obvykle výcvik žáků kolem tří měsíců, teď není výjimkou, že je mají v evidenci půl roku. "Jsou i takoví, kteří začali výcvik vloni na jaře, pak jim výcvik přerušily dva koronavirové zákazy a ještě ani teď nemají jasno, kdy konečně složí zkoušku, získají řidičák a budou moci začít jezdit," dodává.

Není totiž dostatek termínů pro vykonání závěrečných zkoušek za přítomnosti zkušebních komisařů. "Na prosinec jsme žádali o osm termínů a dostali dva. Stejné množství bychom potřebovali také teď v lednu, a zase máme přislíbené jen dva," informuje Volf.

Majitele autoškol v současné době znepokojuje zejména iniciativa Asociace zkušebních komisařů, která žádá Ministrerstva zdravotnictví a dopravy a Hlavní hygieničku MZ ČR Ludmilu Rážovou o řešení ochrany zdraví zkušebních komisařů při výkonu jejich povolání.

"Většina zkušeních komisařů jsou vyššího věku v průměru 56 let (vyšší riziková skupina) a i v této době po vyhlášení rizika stupně číslo 5 v režimu PES musí dnes a denně usedat do těsné blízkosti žadatele a lektora ve výcvikovém vozidle při závěrečných zkouškách z praktické části - jízdy po dobu minimálně 30 minut a s každým žadatelem," píše se v dopise, který má redakce Deníku a Automix.cz k dispozici.

Peníze to stojí také žáky
A své obavy dále doplňují vysvětlením: "V automobilu není možné jakkoli dodržet rozestup 2 metrů mezi osobami, o kterých zkušební komisař neví, v jaké zdravotní situaci se v daný den nacházejí. Je zde velké riziko spojené s nakažením zkušebního komisaře....."

V návrhu vhodných opatření při stupni PES 5 tedy žádají, aby :"Organizování závěrečných zkoušek praktické části závěrečné jízdy bylo zakázáno."

O osudu žádosti se podle předsedy Asociace zkušebních komisařů Pavla Greinera již začalo jednat na Ministerstvu dopravy. "Byl bych rád, kdyby se rozhodlo do možná nejdříve," uvedl v rozhovoru pro Automix.cz. "Vím už o velkém množství nakažených," dodal.

Za stanovení jasných podmínek pro konání závěrečných zkoušek se přimlouvají také autoškoly. "Takhle to totiž stojí nemalé peníze i samotné žáky. Aby při čekání na termín s komisařem takzvaně nevyšli ze cviku, musí si přikupovat další a další výcvikové hodiny.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů