Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Už víme, jak jezdí Škoda Scala. Maskované exempláře se prohnaly Českým rájem

Naše téma
Radek Pecák | 24.10.2018
dalších 21 fotek
Kolona čtyř vozů vypadala zajímavě | foto: Škoda-Auto
Dva miliony kilometrů najezdili škodováčtí inženýři během testů prototypů a vozů předvýrobní série do doby, než za volant zbrusu nového modelu Škoda Scala pustili motoristické novináře. Byl mezi nimi i redaktor portálu Automix.cz.
Kolona čtyř vozů, kterou vpředu i vzadu doprovázely další automobily, musela v minulých dnech mezi náhodnými přihlížejícími na Mladoboleslavsku a v Českém ráji budit docela pozornost. Auta totiž byla stále ještě důkladně polopena modro-černě-bílou maskovací fólií, která zakrývala třeba i větší část zadních světel a velkou část bočních okének.

Dobrým znamením pro mne už na samém počátku testovací jízdy bylo, že organizátoři vybrali silnice s poměrně velkým množstvím různorodých zatáček a zavedli nás dokonce i na velmi rozbité úseky českých okresek. To je pro mne vždy znamení, že se naladění podvozku při vývoji věnovala velká péče, a že jsou nyní šéfové s prací inženýrů spokojeni.

Moje praktická zkušenost pak jejich optimismus potvrdila. Platí to hlavně pro verzi se sníženým sportovním podvozkem, která bude za příplatek, stejně jako tlumiče s dvěma variantami nastavení. Buď jsou v pozici Normal nebo Sport. Podvozek při svižné jízdě výborně kopíroval povrch, při přejezdu nerovností (a že jich na řadě míst bylo..), se z pod podlahy neozývaly žádné nepříjemné zvuky a auto i při prudších změnách směru věrně následovalo pokyny od volantu. Žádná nervozita, žádné odskakování do stran.

Překvapilo mě, že zatímco v chování podvozku bylo po přepnutí režimů ze Sportu do Normalu citelně jiné, posilovač volantu "posiloval" stále stejně. "Na tom ale ještě budeme do zahájení sériové výroby pracovat," prozradil mně šéf oddělení vývoje agregátů a podvozků Martin Hrdlička.

Ve verzi s klasickým nastavením odpružení jsem seděl pouze na místě spolujezdce. Měl jsem však pocit, že toto auto přejíždí nerovnosti při normálním tempu o něco plavněji. Jedinou výhradu, kterou jsem k vozu měl, byl hodně skloněný sloupek čelního skla. Vadil mi při výhledu do levotočivých zatáček.

Boční profil vozu je podobný aktuálnímu Rapidu Spaceback


Řídil jsem také vůz, který poháněl vznětový motor 1,6. Ten u značky Škoda poprvé dostane i šestistupňovou manuální převodovku, což nepochybně přispěje ke kultivovanosti jízdy. Velmi se mi líbilo, jak byl zvukový projekt dieselu utlumen. Nepochybně bude dobrá i spotřeba, ale v tomto případě jsem se zatím na displej palubního počítače nedíval. Jízdní vlastnosti se i vzhledem k přítomnosti sportovního podvozku i v tomto exempláři, od benzinového čtyřválce v podstatě nelišily. Musím ale opět připomenout, že na seznámení se jsem měl pouze pár desítek minut a většinu cesty jsem nemohl jet svým obvyklým tempem.

Základní motorizací se stane přeplňovaný litrový tříválec spalující benzin. Výkon bude 70 kW a půjde o jedinou verzi se pětistupňovou manuální převodovkou. Všechny ostatní budou spolupracovat buď se sedmistupňovým DSG nebo šestistupňovou přímo řazenou převodovkou. Dalšími motory na výběr budou 1,0 TSI (85 kW), 1,5 TSI (110 kW), 1,6 TDI (85 kW). Později se objeví také verze G-Tec s litrovým tříválcem upraveným pro spalování zemního plynu. Výkon nebude příliš velký - 66 kW. Zásoba plynu by ve dvou ocelových lahvích bude přes 14 kilogramů, k prodloužení dojezdu pak poslouží devítilitrová nádrž na benzin.

 

VYPADÁ SPORTOVNĚ

Premiéra Škody Scala, která v Evropě během příštího roku nahradí obě současné karosářské verze modelu Rapid, se odehraje 6. prosince v Izraeli. Tam teprve bude auto odhaleno. My jsme však měli to prilegium si prohlédnout i kompletně odhalené auto. Než se tak v prostorách vývojového centra Škody v Mladé Boleslavi stalo, museli jsme odevzdat fotoaparáty, mobily i další zařízení, pomocí kterých by bylo možné pořídit fotografii.

Vůz dostal podobně tvarovanou kapotu, jako má současný superb a podobně jako u tohoto vozu i ona zasahuje hluboko do předních blatníků. Přední maska má široký chromovaný rámeček a přední světla mají téměř ideální trojúhelníkový tvar. Linka světel pro denní svícení je tentokrát umístěna na jejich horní okraj. Vystavený exemplář měl v zadní části dlouhé zadní sklo, na kterém se skvěl nápis Škoda. Budou se však prodávat i levnější varianty s klasickým zadním sklem plechovou částí víka kufru. Protáhlé zadní svítilny obsahují i blinkry, jejichž paprsek umí ubíhat do strany.

Design jako celek působí vyvážně a poměrně sportovně. Potvrdilo se mi, že základní tvary mají hodně společného s konceptem Vision RS, který jsem si mohl prohlédnout na stánku automobilky na autosalonu v Paříži.

A za druhou řadou je na auto s karosérií hatchback fakt velký kufr


Zavazadlový prostor má velmi solidní kapacitu: Pojme 467 litrů. Vyzkoušel jsem si, že mezipodlaha se sama udrží ve zvednuté poloze, našel jsem tu i přesně vymezené místo pro uložení výstražného trojúhelníku a tlačítko pro mechanické vyklopení koule tažného zařízení. Ta se pak zajistí kopnutím nohy a stejným způsobem se i uklidí zpět pod nárazník. Víko bude možné otevírat i zavírat pomocí elektromotorů, které se uvedou do chodu pohybem chodidla pod nárazníkem.

PROSTOR PODLE TRADIC ŠKODY

Škoda sice auto postavila na platformě, kterou využívá třeba Volkswagen Polo, přesto však na ni dokázala umístit velmi prostornou karosérii. O tom svědčí jak výše uvedená velikost kufru, tak i prostor pro zadní cestující. Když jsem si nastavil sedačku řidiče na svoji velikost (měřím 186 centimetrů), a poté usedl na zadní lavici, měl jsem v tu chvíli před koleny ještě deset centimetrů volného prostoru a nad hlavou šest. A to ještě výšku vnitřního prostoru snižovalo instalované střešní okno.

Jako člověku, který často vyráží na polodenní lyžařské výpravy s několika kamarády, mi však trošku vadí, že v uprostřed opěradala zadních sedaček není otvor pro prostrčení delších předmětů (myšleno lyží), nebo, že sedačky nejsou rozděleny v poměru 40:20:40, nýbrž v klasickém 60:40. Prý to ale konstrukce rámu sedaček neumožňuje. I kdyby se konstruktérům podařilo uprostřed otvor vytvořit, byl by prý příliš malý a spíše jen pro zlost.

Scala dostane zcela nový koncept palubní desky. V jeho centrální části již není displej multimediálního systému zapuštěný, ale vystupuje z něj do prostoru. V nejdražším provedení má úhlopříčku 9,2 palce a je zcela prost klasických ovládačů nebo tlačítek. Ve voze vždy bude SIM karta umožňující připojení k internetu. Ve standardní výbavě však bude mít pouze funkce tísňového volání a spojení se servisními službami. Spíše zajímavostí je absence klasických zásuvek typu USB C. Škoda už do interiéru instalovala pouze zásuvky Micro USB.

Klimatizace se však ovládá pomocí klasických otočných ovladačů. Mnozí také budou asi docela rádi, že na středovém tunelu se nachází klasická páka parkovací brzdy a ne moderní tlačítko elektrického ústrojí.

Výbava "dohoní" třeba současnou octavii. To znamená, že zákazníci si budou moci zvolit auto vybavené třeba dvouzónovou klimatizací, vyhříváním čelního skla i volantu, virtuálním kokpitem, vrcholnou verzí navigace s online aktualizací dat, či adaptivním tempomatem se schopností reagovat až do rychlosti 210 kilometrů v hodině, a hlídáním mrtvého úhlu s dosahem až 70 metrů.

Auto se začne vyrábět již v únoru. Ceny Škoda prozradí během prosince. Další informace o voze a jeho testování získáte při prohlížení naší komentované fotogalerie.

Základní technické údaje Škoda Scala:

Rozměry (délka, šířka, výška v milimetrech): 4362x1793x1471)

Rozvor: 2 649 mm

Objem zavazadlového prostoru: 467/1410 litrů

Použité motory: zážehové - 1,0 TSI (70 kW), 1,0 TSI (85 kW), 1,5 TSI (110 kW)

- vznětové - 1,6 TDI (85 kW)

-CNG – 1,0 (66 kW)

Převodovky: manuálni pětistupňová, manuální šestistupňová, sedmistupňová automatická DSG
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů