Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

První jízda s omlazenou Toyotou Yaris Cross. Představila se v uměleckém hávu

Naše téma
Viola Procházková | 26.01.2024
dalších 15 fotek
foto: Toyota
Pro premiéru letošní novinky si automobilka zvolila město Lisabon a testovací vozy nejprve svěřila do rukou mladých portugalských umělců. Na silnice tak vyjela auta připomínající umělecká díla na čtyřech kolech. Jaké změny omlazený model přináší?
Oblíbený městský crossover se už v prvním cyklu své existence stal prodejní jedničkou Toyoty v Evropě a rovněž v České republice se mu daří navýsost dobře - ve svém segmentu si loni z prodejního koláče ukousl podíl 10,9 %. Po čtyřech letech od uvedení automobilka přichází s modernizací, která tentokrát proběhla téměř výhradně pod povrchem.

Pokud jde o vnější podobu oblíbeného městského crossoveru, nic zásadního se nezměnilo. Nejspíš i proto se Toyota rozhodla poprvé ukázat Yaris Cross v jedinečném uměleckém ztvárnění, pro které oslovila nadějné představitele portugalské výtvarné scény. Autoři s rozmanitým vyjádřením - Diana de Oliveira, Tosco, Luca Colapietro, Ines Santos a dou Los Pepes - proměnila pětici vozů v pestré unikáty odkazující na lisabonské pouliční umění a velkoformátové murály, kultivující veřejný prostor.

Bohužel, na dotaz, zda bude nový Yaris Cross v těchto nepřehlédnutelných barvách dostupný na trhu, jsme dostali zamítavou odpověď. Jedná se o promo auta, jediná svého druhu a na silnicích je nepotkáte. Pokochejte se tedy alespoň obrázky v galerii a videem níže. 

Nově už jen s hybridem
Novinky, které facelift modelu přináší, se nacházejí v kabině a samozřejmě pod kapotou. Dosavadní nabídku motorizací, která zahrnuje 125koňový benzin a 116koňový hybrid nahradí dvojice hybridů o výkonu 116 a 130 koní. Základ v podobě benzinového tříválce o objemu 1,5 litru a síle 92 koní zůstává stejný, silnější hybridní motorizaci tak přidává pár koní navíc výkonnější elektromotor. V obou případech se jedná o pátou generací toyotího hybridu, která nabízí ještě větší podíl jízdy na elektřinu a tím pádem lepší hodnoty spotřeby i emisí. 

Silnější hybrid s označením 130 bude v konfigurátoru spojen s vyššími výbavovými stupni, například vrcholnou výbavou GR Sport nebo úvodní Premiere Edition. Poslední jmenované náleží i specifické dvoubarevné lakování v odstínu Urban Khaki a osmnáctipalcová pětipaprsková litá kola. 

Obě hybridní verze budou dostupné s pohonem přední nápravy či všech čtyř kol, GR Sport pak dozná jistých změn v naladění podvozku, který by měl přinášet sportovnější jízdní zážitek. 

O lepší odhlučnění kabiny by se měly postarat vylepšené silentbloky motoru, silnější izolace a zesílená okna. 

Více technologií, pokročilejší bezpečnost
Nejvýraznější viditelnou změnou v interiéru je velikost displejů. Nižší verze, které dříve nabízely 4,2palcovou přístrojovku a 7palcový centrální displej, nyní dostaly obrazovky o velikosti 7 respektive 9 palců. U vyšších výbav úhlopříčka narostla ze 7 resp. 8 palců na 12,3 resp. 10,5 palce. 

Infotainment již dokáže bezdrátově zrcadlit iPhone i Android a nově zvládá i hlasové pokyny. 

Ještě na vyšší úroveň se Yaris Cross dostává, pokud jde o bezpečnostní asistenty. Poslední generace systému Toyota Safety Sense má nový radar i kameru s rozšířeným dosahem pro ještě lepší funkci ochrany před kolizí, novinek je však více. Patří k nim třeba asistenční systém pro nouzové zastavení vozidla v případě zdravotní indispozice řidiče, asistent pro plynulé zpomalování po uvolnění plynového pedálu při dojíždění vozidla vpředu či nájezdu do zatáčky nebo potlačování zrychlování při detekci rizika střetu.

První jízdní dojmy
Do kopcovitých uliček Lisabonu, v nichž jsme měli možnost jezdit a obdivovat velké nástěnné malby na domech, je Toyota Yaris Cross jako dělaná. Povrch zdejších silnici si v ničem nezadá s „tankodromy“, na něž jsme zvyklí v Česku, tudíž se hodí světlá výška 170 mm. Zároveň se stále jedná o malé auto, které není v zástupech dalších vozů, skútrů a motorek jako slon v porcelánu. Jeho ovladatelnost je příkladná a otočit se na malém prostoru by nemělo dělat potíže ani nezkušenému řidiči. 

Silnější hybridní motor, který jsme měli možnost vyzkoušet, potěší velmi častým zapojováním ryze elektrické jízdy, a přestože si spotřebu u fungl nových aut, navíc ve specifickém provozu výhradně ve městě netroufám hodnotit, jistě bude jedním z hlavních benefitů. Pokud jde o vylepšené odhlučnění kabiny, upřímně přiznávám, že rozdíl je mimo moji rozlišovací schopnost - na to bych musela přesednout z jednoho auta bezprostředně do druhého. Bezestupňová převodovka e-CVT se při silnější akceleraci zpod kapoty stále ohlašuje monotónním hučením, při plynulé jízdě je však jízda příjemně tichá, a pak jsou tu samozřejmě pasáže překonávané s vypnutým spalovacím motorem. Prodejní úspěchy Yarisu Cross ostatně naznačují, že projev převodovky je pro zákazníky zanedbatelnou záležitostí. 

Pokud hledáte menší hbitý crossover, který nabídne vyšší posez a bude připraven na terénní nástrahy typu retardérů, kanálů či zvlněného dláždění z kočičích hlav, zůstává Yaris Cross perfektní volbou. Změny, které letošní modernizace přináší, budou pro běžného zákazníka nejspíš sotva patrné, to však není na závadu. Proč zásadně měnit něco, co funguje přesně tak, jak má…
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů