Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tohle je nové SUV od škodovky. U nás se v něm nesvezete

Naše téma
Daniel Fuglevič | 23.04.2018
dalších 16 fotek
Škoda Kamiq. | foto: Škoda
Mladoboleslavská značka představila své očekávané SUV jménem Kamiq, se kterým chce v Číně nadále zvyšovat své prodeje. Novinka je vyvinuta exkluzivně pro čínský trh, takže v našich končinách se s ní určitě nesetkáte.
Oficiálně už jde tedy o třetího člena segmentu SUV od škodovky – po Kodiaqu a Karoqu. Současně s představením Kamiqu však Škoda potvrzuje, že ještě v letošním roce představí další velké SUV a bude tak v Číně nabízet celkem čtyři modely tohoto segmentu.

Z první oficiální fotky nového modelu je zřejmé, že Kamiq designem nijak nepřekvapí a přímo spadá do současného designového směru automobilky, kdy mnoho prvků nového SUV najdete na dalších současných vozech škodovky.

Dříve zveřejněné rozměry vozu pak určují, že Kamiq bude velikostně zařazen pod lehce větší Karoq, i když na délku měří 4390 milimetrů (Karoq je dlouhý 4382 mm). Na šířku má ale novinka 1781 mm (Karoq 1841 mm) a na výšku 1593 mm (Karoq 1605 mm). Rozvor dosahuje 2610 mm (rozvor Škody Karoq je dlouhý 2638 mm).

Jako základ nové škodovky slouží starší platforma PQ34, kterou známe z první generace Octavie. O moderní techniku tedy zrovna nejde. Pod kapotou je ovšem zcela nově vyvinutý atmosférický 1,5litrový čtyřválec o výkonu 110 koní (81 kW) a točivém momentu 150 Nm, pracující s automatickou šestistupňovou převodovkou. Poháněna budou s velkou pravděpodobností jen přední kola.

Uvnitř se mohou zájemci těšit i na výbavu ve formě infotainment systému s hlasovým ovládáním, jehož software rozumí regionálním čínským dialektům a je dokonce schopen se automaticky naučit individuální a lokální výslovnost. Nechybí rovněž konektivita rozhraní Apple CarPlay nebo MirrorLink.

Do prodeje Kamiq zamíří v červnu, přičemž základní cena má činit 90 000 jüanů, což je v přepočtu asi 290 000 českých korun.

V nejlidnatější zemi planety se pak bude Kamiq samozřejmě i vyrábět – konkrétně v šanghajském závodě Volkswagenu. Na čínském trhu představuje podíl SUV na celkovém prodeji škodovky v prvním čtvrtletí více než 30 procent. Celkově je potom Čína trhem s vůbec největším odbytem vozů značky Škoda.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů