Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Test ojetiny Kia Cee´d první generace: Berte až modernizovanou laděnou Lotusem!

Naše téma
Ivo Horváth | 11.12.2018
dalších 26 fotek
Na první pohled je vidět, že původní majitel byl na auto opatrný. | foto: Ivo Horváth
Letos přišla na trh již třetí generace Kia Ceed. My jsme v AAA Auto usedli do generace první, jejíž exempláře vyjížděly z automobilky na Slovensku v letech 2006 - 2012. Ještě před koncem výrobního cyklu značka začala poskytovat sedmiletou záruku, a tak je i nyní stále ještě možné koupit kusy s dobíhající garancí.
Sedmiletá záruka se vztahuje výhradně na vozy, které neprošly rukama žádné jiné dílny, než té v autorizovaném servisu. Záruku také nemají ani nejstarší Ceedy, které nicméně lákají svou cenou. Ta začíná na částkách okolo 60 tisíc korun, ale většinou jde o Kie mající za sebou nájezd okolo 200 tis. kilometrů. A některé exempláře již dokonce najezdily 300 tisíc i víc.

My jsme si v AAA Auto půjčili kombi, kterému výrobce říká SW z roku 2010 a s deklarovaným nájezdem 76 000 kilometrů, které pohání benzínový motor 1,4 i s výkonem 66 kW. Ve voze nechybí multifunkční volant, USB připojení či manuální klimatizace. Za mladší ročník a menší nájezd, ale i celkově lepší vůz po faceliftu z roku 2009 je nutné si připlatit. Facelift ale za to rozhodně stojí. Zahrnoval odstranění různých konstrukčních nedostatků. Ceed získal kromě lepší antikorozní ochrany lépe vyladěný podvozek, a to díky spolupráci s odborníky z Lotusu a Porsche. V nabídce jsou také lepší motory, kvalitnější materiály se dostaly do interiéru.

Cena testovaného Ceedu je bez jedné koruny 153 tisíc Kč. A za tyto peníze se jedná o vůz, který během jízdy nevykazuje žádné nedostatky – vše funguje, jak má, na rovném úseku dálnice jede Kia opravdu rovně téměř bez nutných korekcí volantem, auto dokonce ani nijak dramatickým způsobem neválčí s vyjetými kolejemi. A ani na nerovnostech se nedostavují nežádoucí zvuky. Kromě toho „náš“ Ceed bude zajímavý i pro ty, kteří vybírají ojetinu spíše očima. Při pohledu zvenčí totiž na autě není vidět žádný estetický problém. Nikde ani škrábanec na karoserii, a abychom nějaký nedostatek přeci jen našli, museli jsme se zadívat o něco déle a pozorněji. Pak jsme problém přece jen objevili – u zadního stěrače byla obnažená matka upevňovacího šroubu. To je ale opravdu jen kosmetická záležitost. Jenže naprosté zázraky moc časté nejsou, a proto jsme u osmiletého vozu na některé nedostatky narazili v interiéru.

Podle opotřebení pedálů deklarovaným 76 tis. km věříme.


Jde například o naprosto odrbaný volant, což bylo maskováno návlekem. Lehce zvlněný po nadměrném opotřebení je po levé straně i sedák řidiče a trochu poškozené je i těsnění dveří u řidiče. Ve všech případech se ale jedná spíše o estetické záležitosti, týkající se navíc jen místa řidiče. O nějakém závažném nedostatku vozu se mluvit nedá.

Kufr někde mezi Octavií I. a II.
Ceed je ve variantě kombi vhodný i třeba pro aktivní čtyřčlennou rodinu, na kterou čeká zavazadlový prostor o objemu 534 litrů (po sklopení zadních sedaček je to dokonce 1664 litrů). Tovární podélníky jsou navíc jako dělané pro ty, kdo často jezdí na kola nebo lyže. Volba Ceedu se v autobazarech může stát alternativou k asi nejpoptávanějšímu kombi – Škodě Octavia Combi. A to celkem ekonomickou – spotřebu je totiž možné udržet i pod šesti litry na 100 km a benzínová varianta je vhodná i pro sváteční jezdce, kteří od vozu neočekávají příliš dynamické jízdní vlastnosti. Zrychlení z 0 na 100 km/h činí 13 sekund a maximální rychlost je 180 km/h.

Ve době výroby Ceedu 1. generace běžela produkce 2. generace Octavie (2004 - 2013), ale také dobíhala výroba první generace s označením Tour. První generace Octavie má přitom ve verzi kombi objem zavazadlového prostoru dokonce o 6 litrů menší, než námi testovaný Ceed – je to 528 litrů. Za dobu produkce se vystřídalo u škodovky celkem 10 různých modifikací benzínových agregátů s výkonem od 44 do 132 kW. Z trojice zmíněných vozů má suverénně největší zavazadlový prostor druhá generace Octavie, která nejen díky 580litrovému kufru pokukuje o třídu výš.

Podíváme-li se na nabídku kombíků v autobazarech s ročníkem výroby 2010 a na ceedy i octavie s cenou okolo 100 tisíc korun, nejčastěji narazíme ze zmíněných vozů samozřejmě na „oktávku“. Té je v nabídce minimálně 6x větší množství, než ceedů. Octavie druhé generace v tomto stáří a s touto cenovkou mají najeto i přes 200 tis. km, někdy atakují i hranici 300 tis. najetých kilometrů. 

Pod kapotou je místo i pro větší agregáty, které se do Ceedu montovaly.


Výběr testovaného kusu Kia Ceed jsme konzultovali s Tomášek Hájkem ze servisu Tukas Kia Modřany. Ten vůz doporučuje – podle kontroly VIN kódu se původní majitel o Ceed řádně staral. Servisní historie je v pořádku a poslední garanční prohlídka proběhla loni v listopadu. Hájek za nikterak dramatickou nepovažuje ani korozi v některých podvozkových částech Kie.

Robustní konstrukce
Spíše dobrého hodnocení se dočkala Kia i v AAA Auto. Podle Jindřicha Topola si první generace Ceedu u české klientely vysloužila dobré jméno nejen díky do té doby nevídané sedmileté záruce, ale zaujala i lákavým poměrem ceny a užitné hodnoty. „I po dvanácti letech od uvedení na trh patří v bazarech mezi velmi oblíbené modely. Zájemci o ojetinu u Ceedu mohou ocenit robustní konstrukci, například podvozek platí za nadprůměrně odolný,“ nemůže si vynachválit Topol. Pouští se však i do výčtu slabších míst: „Achillovou patou modelu je  koroze, se kterou se u prvních ročníků bojovalo už během záruky. U více než desetiletých ojetin pak může být situace už vyloženě smutná. Rezivějí zejména rámy zadních bočních dveří, a také víko kufru. Vyplatí se zaměřit na auta od roku výroby 2009, kdy proběhla první modernizace, došlo ke zlepšení antikorozní ochrany a vychytala se řada dílčích nedostatků.“

Benzínové motory jsou sice podle odborníka z AAA Auto spolehlivé, ale v plném obsazení mají s autem co dělat. „Doporučovaným pohonem je naftová jedna-šestka, která poskytuje autu slušnou dynamiku, a nejsou s ní žádné výraznější potíže. Až do října 2010 odolávala zavedení filtru pevných částic, rozvody pohání bezúdržbový řetěz a navíc ani nemá dvouhmotový setrvačník, který je u ojetých dieselů často příčinou neplánovaných investic,“ uzavírá Topol.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů