Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Octavia spadla skoro na dno – vysvědčení pro česká auta na německých STK

Naše téma
Radek Pecák | 13.11.2018
dalších 16 fotek
Čím je Octavia starší, tím si vede lépe. Nejlépe na tom byla ve stáří 10-11 let na 46. pozici. | foto: Škoda Auto
Celkem 8,8 milionů aut, které v posledním období prověřili pracovníci stanic technické kontroly provozovaných společností TÜV v Německu, dává obrázek o tom, v jakém stavu se průměrně nachází ten který typ vozu. Podle průměrného počtu závažných závad pak sestavili žebříček v jednotlivých věkových kategoriích. Pro auta vyráběná v Česku není moc lichotivý.
Pokud si chcete koupit spolehlivou ojetinou, pak je sázkou na jistotu Porsche 911. Tento kultovní sporťák se totiž ve všech pěti kategoriích umístil jako první. I deseti až jedenáctileté exempláře mají průměrnou míru závad pouze necelých 12 procent, přičemž třeba taková Škoda Octavia ve věku pouze 4-5 let je na tom o čtyři procenta hůře.

Právě u tohoto nejdůležitějšího modelu mladoboleslavské Škody je příznačné, že čím mladší exemplář na německou kontrolu přijede, tím bude její výsledek (při porovnání se stejně starými jinými modely) horší. V kategorii dvou až tříletých vozů se ocitla, stejně jako superb), až na 97. pozici. Jen těsně se vyhnula pásmu, ve kterém jsou ta úplně nejhorší auta. Její průměr závad je sice 7,2 procenta, což je pouze polovina v porovnání s nejhorším hodnoceným autem (Dacia Logan – 14,6 procenta), ale na velkou část svých konkurentů docela dost ztrácí.

Ještě na horší příčce je octavia v žebříčku aut ve věku 4-5 let. Tam je dokonce na 117. pozici ze 131 hodnocených aut. U takto starých octavií najdou němečtí technici vážnou závadu téměř u každého šestého exempláře. Pravdou na druhou stranu je, že v průměru mají takového octavie najeto už 98 tisíc kilometrů, což je více než má drtivá většina ostatních aut tohoto stáří. V této kategorii se můžou nacházet jak kusy ze 2., tak i 3. generace.

Starší se vyráběly kvalitněji?
Čím je octavia starší, tím v žebříčcích stoupá výše. Konkrétně ve stáří 6-7 let je už 80. Pozici auta s největšími problémy při kontrole pak v tomto věku z českých produktů převzal Hyundai i30. Osmi až devítileté exempláře octavií pak zaujaly už 53. místo a v kategorii deseti až jedenáctiletých ojetin je 46. Ani jednou se však tento škodovácký bestseller nedostal do pásma nad průměrnou mírou závadovosti.

Ti, kteří touží po dovozu v Česku vyrobeného auta z Německa, by se pak měli zajímat především o dva konkrétní typy. Nejmenší míru poruch v kategoriích, do nichž byly započítány (Němci totiž z pořadí vyřazují ty modely, které se na kontroly nedostaví v dostatečném počtu, aby byly vyloučeny některé excesy), vykázaly Huyndai ix20 a Škoda Yeti. Pohybují se v pásmu aut lepších než je průměr.

Poměrně solidních výsledků dosáhla také Škoda Fabia. Obyčejně ji v žebříčku nacházíme kolem průměru. Zajímavostí jsou solidní výsledky kolínských trojčat – tedy Toyoty Aygo, Citroënu C1 a Peugeotu 107/108. Ovšem u nich to platí hlavně u starších exemplářů. Zatím se do hodnocení nedostaly nové typy zavedené v českých automobilkách do výroby až v posledních dvou letech. Nic tedy zatím nevíme o míře poruchovosti tří modelů SUV – škodováckých Kodiaq a Karoq a nošovického Tucsonu.

Konkrétní výsledky jednotlivých vozů v příslušných věkových kategoriích se dozvíte, pokud si projdete naši fotogalerii.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů