Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Test: BMW X3 M40i

Naše téma
Dominik Valášek | 05.07.2018
dalších 34 fotek
BMW X3 M40i. | foto: Dominik Valášek
Může vůbec existovat něco, jako „sportovní SUV“? Ze samotného toho slovního spojení vstávají mnohým staromilcům vlasy hrůzou na hlavě, ovšem ruka trhu je naprosto neúprosná. Nízká auta prostě vyšla z módy a ta vysoká je musí zastat na všech frontách. Včetně té sportovní.
Přesně pro výše zmíněný důvod už se legendární písmenko „M“ na vozech mnichovského BMW neobjevuje pouze u sedanů a kupé, ale nějakou dobu jej nalezneme také u SUV. Zde se může jednat o „ryzí“ M modely, jako třeba X5 M, nebo o méně extrémní M Performance varianty, přihazující do standardního modelu vyšší výkon, ovšem při zachování komfortu a každodenní praktičnosti.

„M“ kam se podívám
Jedním z takových modelů je i nové středně velké SUV X3, opatřené motorizací M40i. To dává svou M nadřazenost najevo už na první pohled. Přední nárazník disponuje velkými průduchy vzduchu, ten zadní zase černým difuzorem a dvojicí výhružně vypadajících černých koncovek. Pohledu z boku potom dominují velká kola o průměru 21 palců, z jejichž tenkých loukotí vykukují velké brzdy se svítivě modrými třměny. 

Neméně řízný je také interiér oděný do hnědé kůže, ačkoliv zde se kromě sportovnosti hraje samozřejmě i na komfort. Ergonomická přední sedadla s výsuvnou stehenní opěrkou a nastavitelnými bočnicemi mohou obejmout postavu velmi natěsno, nebo nechat trochu prostoru pro rozvalování – vše podle preferencí. Cestující vzadu mají dostatek místa na nohy i hlavu a v kufru se najde místo na obstojných 550 litrů zavazadel.

Z oblasti techniky mi dělají společnost digitální budíky, doplněné o velký a v nové generaci už i dotykový systém infotainmentu iDrive. K jeho ovládání jsem však stejně využíval pouze otočný ovladač s dotykovou ploškou a tlačítky, který funguje bezvadně. Celý systém je intuitivní a navíc velmi rychlý, takže prakticky nenastane moment, kdy bych musel na něco čekat.

Jízda na střele
Dost ale prolézání interiéru a exteriéru. Důležité samozřejmě je, jak X3 vyladěná M divizí vlastně jezdí. Nejprve trochu teorie. Pod modrou kapotou testovaného kusu se ukrývá agregát s označením M40i, což značí benzínový řadový šestiválec o objemu tří litrů, dopovaný dvoustupňovým přeplňováním. To znamená, že zatímco v nižších otáčkách tlačí menší turbodmychadlo, v těch vysokých přebírá práci větší, které dotlačí šestiválec až do výkonové špičky.

V řeči čísel se zde bavíme o výkonu 360 koní (265 kW) a točivém momentu 500 Nm, dostupném kdekoliv ve spektru 1520 až 4800 otáček za minutu. Impozantní síla se nese skrz osmistupňovou převodovku na pohon všech kol, posílající větší část točivého momentu na zadní nápravu.

Zcela stručně a lidsky řečeno – jede to jako prase. Výhružně mručící šestiválec důkladně zabírá ještě před dosažením dvou tisíc otáček a jeho síla postupně graduje. Ve čtyřech tisících už se jedná o slušný vítr a to motor ještě zdaleka nekončí. Omezovač se přihlásí o slovo v sedmi tisících otáčkách a mnichovský agregát má smysl podržet až do té doby.

K charakteru navíc náleží i patřičná zvuková kulisa. Zejména ve sportovním režimu totiž výfukový systém povolí trochu toho chuligánství, takže X3 prská při řazení a střílí při povolení plynu.

Předjíždění na okresce je tedy dílem okamžiku, čemuž zdatně napomáhá i rychlá převodovka. Po městě prakticky nevíte okamžik, kdy ústrojí přeřadilo, ale mimo město umí osmirychlostní skříň sekat rychlosti se slušnou razancí a hlavně bez zaváhání. Na náhlé sešlápnutí plynu se dočkávám okamžité reakce, hbitého podřazení a mocného zrychlení.

A spotřeba? Řekněme, že prostě nic není zadarmo. Nejvýkonnější X3 si dopřeje sice vysokých, ale vzhledem k výkonu docela pochopitelných 13 litrů na sto v průměru. Mimo město a bez blbnutí se lze dostat i pod hranici deseti, ovšem jde jen a pouze o to, zda udržíte svou pravou nohu na uzdě a vzdáte se radovánek, které motor zprostředkovává.

Kola mohla být klidně menší
U mnichovského auta s písmenem „M“ v označení se tak nějak přirozeně očekává vyladěný sportovní podvozek. Přesně takový dostala i sportovní X3 a bez delších skrupulí se dá říct, že se jedná o jedno z nejlépe jezdících SUV na současném trhu. Zavěšení je tak akorát tuhé, vůz se svižně vrhá za řízením, příliš se nenaklání a na hranici přilnavosti má pod plynem sklony k mírné přetáčivosti.

Až posud je vše dobré, ovšem jedno mínus by se přece jenom našlo a ukrývá se v podobě již zmíněných ráfků o průměru 21 palců. Ty sice na autě vypadají skvěle, ale sebelepší vzhled nemůže zachránit fakt, že runflat pneumatiky s nizounkým profilem umí od ostré nerovnosti přenést nepěknou ránu do interiéru. Jakkoliv je jinak práce podvozku dobře odhlučněná, občasné třísknutí přenesené k posádce trochu kazí dojem z jinak dobře naladěného zavěšení.

V konečném důsledku je nutné uznat, že se BMW skutečně podařilo vyladit X3 do bodu, kdy je za jejím volantem i docela zábava. Motor má sílu i charakter, podvozek se s hendikepem vysoké karoserie statečně popere a celé to vypadá dost k světu. Jen ta kola bych klidně volil o dva palce menší. Na jízdních vlastnostech by nic neubrala a vymizely by rány na ostrých nerovnostech silnice.

Hodnocení a technické údaje
+výkonný motor s parádním zvukem
+chování v zatáčkách
+převodovka
+infotainment iDrive
-příliš velká kola
-až moc vysoká spotřeba v některých režimech
motorzážehový šestiválec, přeplňovaný
objem2998 ccm
max. výkon360 k (265 kW) při 5500 ot/min
max točivý moment500 Nm při 1520 ot/min
převodovkaosmistupňová automatická
max. rychlost250 km/h
zrychlení 0-100 km/h4,8 s
spotřeba (město/mimo město/kombinovaná)15,3/10,2/13,2 l/100 km
délka4708 mm
šířka1891 mm
výška1676 mm
rozvor2864 mm
pohotovostní hmotnost1815 kg
zavazadlový prostor550 l
objem nádrže65 l
cena od1 155 700 Kč (X3 sDrive18d)
cena testované motorizace1 791 400 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů