Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Šéf Tesly zase slibuje. Nový Model Y prý přijede do dvou let, věříte tomu?

Naše téma
Daniel Fuglevič | 07.05.2018
další 4 fotky
Upoutávka na Teslu Model Y. | foto: Tesla
Chystaný crossover Model Y zůstával v řadě současných problémů Tesly trochu na pozadí. Nyní ale šéf americké automobilky Elon Musk projekt vytáhl znovu na světlo a dokonce oznámil, kdy dojde ke startu produkce. Podle odborníků z automobilového průmyslu jsou ale Muskovy vyhlídky zcela nereálné.
Výrobu nového crossoveru Model Y chce Tesla začít už do 24 měsíců. Tyto informace uvedl Elon Musk minulou středu při veřejném rozhovoru s finančními analytiky. Zároveň si ale svůj sebevědomý plán „podkopal“ prohlášením, že doteď není jisté, kde bude produkce nového modelu probíhat.

Výrobní kapacity továrny v kalifornském Fremontu jsou totiž zcela využity, a to i přesto, že tamní produkce „dostupného“ Modelu 3 stále nejede na sto procent. Jiné prostory k výrobě přitom Tesla v současné době nemá. Mnoha průmyslovým odborníkům se tedy Muskovy vyhlídky na start produkce zbrusu nového Modelu Y zdají přinejmenším sebevědomé.

Podle Automotive News trvá přibližně 30 až 36 měsíců (tedy až 3 roky), než je standardní továrna od samotného postavení schopná vypouštět z výrobní linky nová auta. Volvo například poblíž Charlestonu začalo budovat novou továrnu v roce 2015, ale ještě doteď není zcela připravena ke startu produkce nového sedanu S60.

Co se týče samotného Modelu Y, nový crossover by měl využívat techniku „dostupnějšího“ Modelu 3 a jeho elektronika používat revolučně málo kabeláže, čímž by se pochopitelně snížila hmotnost vozu, a také jeho čas strávený na výrobní lince. Právě s časově náročnou výrobou Tesla bojuje i nyní u Modelu 3.

K osudu Modelu Y nakonec musíte rovněž přičíst nedávné zprávy o finančních problémech automobilky, které dokonce zmiňovaly bankrot společnosti už během letoška. Nehledě na dříve oznámenou produkci nového Roadsteru, kamionu Semi a dosud nepojmenovaného pick-upu, jejichž výroba má stejně jako u Modelu Y začít již do dvou let.

Sečteno podtrženo, do roku 2020 by tak měla Tesla začít vyrábět další čtyři modely, pro něž musí teprve najít a postavit výrobní prostory...
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů