Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tesle prý letos dojdou peníze. Pokud jí někdo nepomůže

Naše téma
Daniel Fuglevič | 01.05.2018
dalších 15 fotek
Tesla Roadster. | foto: Tesla
Podle americké agentury Bloomberg má Tesla čím dál horší finanční problémy. Nakonec až tak závažné, že by během letoška mohly automobilce kompletně dojít finance, pokud jí někdo nepomůže.
Ačkoliv můžete Elona Muska, šéfa automobilky Tesla, považovat za odvážného vizionáře, dobrým byznysmenem podle finančních analytiků zrovna není. Tesla za svou existenci ještě nikdy nebyla v plusu a i přes vysokou tržní hodnotu zatím stále jen spotřebovává peníze investorů.

Výpočet agentury Bloomberg, která průběžně sleduje peněžní toky Tesly, pokračuje se svou předpovědí budoucnosti elektrické automobilky. Tu mimo jiné načrtla už minulý rok a podle nynějších informací se vyhlídky značky vůbec nelepší.

Tesla za celou dobu spoléhá hlavně na peníze svých investorů, jenomže jejich prostředky dle výpočtu spotřebovává tempem 6500 dolarů (asi 137 tisíc korun) za minutu. Na stránkách Bloombergu dokonce běží počítadlo, které ukazuje, kolik peněz Tesla od doby vaší návštěvy webu průběžně utratila.

Na základě dat se odhaduje, že Tesle kompletně dojdou finance již letos, přičemž dřívější předpovědi uváděly dokonce přesněji srpen 2018. To ovšem v případě, že automobilce po finanční stránce nikdo nepomůže. Minulost nám ale připomíná, že s hledáním nových zapálených investorů neměla automobilka nikdy zrovna problém.

Situaci dále nepomáhá současné nabírání nových zaměstnanců, jelikož se Musk snaží za každou cenu urychleně rozběhnout produkci „dostupného“ Modelu 3 na sto procent. Od uvedení nového vozu totiž měla značka s výrobou vozu jen samé trable.

Snaha a rozšíření pracovní síly je ovšem pochopitelná, jestliže chce Tesla z produkce Modelu 3 a dalších modelů generovat alespoň nějaký zisk. Jen pro představu, v roce 2010 měla Tesla 899 zaměstnanců, kdežto nyní už má pod střechou skoro 40 tisíc lidí.

Muskova vize nicméně počítá s extrémní automatizací výroby vozů a postupným snížením počtu dělníků. Svých představ šéf Tesly představil v minulosti hned několik a nedá se říct, že by se všechny vyplnily dle jeho přání.

Mezitím zájemci o Model 3, očekávaný nový Roadster a tahač Semi vkládají do Tesly peníze za rezervace a předběžné objednávky vozů, jejichž sériová výroba je v těchto podmínkách automobilky stále ve hvězdách.   

Muskovi však nechybí homor a o bankrotu Tesly dokonce vtipkoval 1. dubna na svém Twitteru. Trochu černější stránkou jeho vtípku ale bylo, že předcházející březen byl zatím finančně nejhorším měsícem automobilky za posledních sedm let.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů