Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tesla může zatěžovat životní prostředí víc, než malé auto na benzín, tvrdí vědci

Naše téma
Dominik Valášek | 10.11.2017
dalších 5 fotek
Tesla Model S. | foto: Tesla
Vědci z amerického Massachusettského technologického institutu (MIT) učinili průzkum, na základě kterého vyšlo pár nelichotivých čísel pro elektromobily, tolik velebené v poslední době. Při počítání celkových emisí za životnost automobilu se totiž zjistilo, že Model S od Tesly vychází v oblasti emisí hůř než malé auto s konvenčním benzínovým motorem.
V rámci srovnání se na univerzitě MIT zabírali dopodrobna veškerými emisemi, které okolo auta vzniknou, rozpočtenými na kilometry předpokládaného provozu. V potaz se brala výroba, provoz, vedlejší emise vzniklé v elektrárnách (u elektromobilů) a nakonec i potenciál k budoucí recyklaci. Objektem výpočtu se takhle stalo velké BMW 750i xDrive, malé Mitsubishi Mirage (následovník modelu Colt) a právě elektrická Tesla Model S.

Asi nikoho nepřekvapí, že sedmičkové BMW skončilo s jasně nejvyššími emisemi CO2 při hodnotě 385 g/km na prvním místě. Poněkud zarážející je ovšem Tesla na druhém místě, která s emisemi 226 g/km předehnala Mitsubishi se 192 g/km.

Tesla zkrátka vychází jako emisně náročnější auto, což je dáno zejména komplikovaným získáváním lithia do baterií. Jenže není všechno tak černobílé.

Vědci z MIT totiž přiznávají, že při výpočtu využili data o energetickém mixu (způsobu získávání elektrické energie) pro americký středozápad. A tady je – stejně jako třeba u nás – majoritní podíl tepelných elektráren, spalujících uhlí. V takovém případě rapidně stoupají emise při výrobě elektřiny a tím samozřejmě i emise, kterými Tesla nepřímo zatěžuje životní prostředí.

Kdyby se jednalo o výpočet v zemi, kde je energetický mix o něco šetrnější, mohla Tesla z tohoto srovnání vyváznout lépe. Na druhou stranu je zde však vidět, že žádné auto nemá, nebude mít a prostě nemůže mít „nulové emise“, jak se v poslední době s oblibou tvrdí.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů