Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Výroba Modelu 3 dělá Tesle vrásky. Značku přivedla do největší ztráty v historii

Naše téma
Dominik Valášek | 03.11.2017
dalších 13 fotek
Tesla Model 3. | foto: Tesla
Nová Tesla Model 3 má nastolit drastickou změnu na trhu s elektromobily. Zatím jsou tu ale jen tisíce a tisíce čekatelů se zaplacenou zálohou. A taky výrobní linky, které stojí. Model 3 se totiž nedaří začít vyrábět ve velkém.
Původní plán zněl, že se už touhle dobou měla výroba ustálit na 5000 vozů týdně. Jenže za celé třetí čtvrtletí 2017 se vyrobilo pouze 260 aut a tak se plán na 5000 týdně přesunul až na první čtvrtletí roku 2018.

Co stojí za zdrženími, to jsme se úplně přesně nedozvěděli. Šéf Tesly Elon Musk říká jen to, že vyrobit Model 3 vyžaduje tisíce procesů a celá produkce se může pohybovat jen tak rychle, jak rychle se pohybuje nejpomalejší článek. Problém však tkví docela určitě i v nedokončeném komplexu Gigafactory, tedy továrny na výrobu baterií.

Kromě toho, že má Tesla za zády mnoho netrpělivých zákazníků, čekajících na svá auta, způsobuje prodlení Modelu 3 obrovské finanční ztráty. Zatímco loni Tesla podle agentury Reuters na konci třetího čtvrtletí generovala zisk o výši 22 milionů dolarů (484 milionů korun), letos je za stejné období 619 milionů dolarů (13,6 miliardy korun) v mínusu. Náklady spojené s přípravami Modelu 3 se zkrátka vyšplhaly do astronomických výšin a zatím je není odkud vracet zpět.

To pochopitelně vyústilo v pětiprocentní pád akcií a také v propouštění. Jen za uplynulý měsíc říjen musela Tesla nechat odejít 700 zaměstnanců.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů