Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tento pick-up je tak silný, že by v Evropě zahanbil i kamion

Naše téma
Jan Markovič | 14.01.2019
dalších 38 fotek
RAM Heavy Duty | foto: RAM
RAM Heavy Duty je nejvyšší řada amerických pick-upů. Nový model dokáže bez problémů utáhnout mnohatunový přívěs.
Velké pick-upy jsou už tradičně nejprodávanějšími vozy v USA. Ford, GMC, Chevrolet nebo třeba RAM proto neustále obměňují své modelové řady. Aktuálně se na americké silnice blíží nová generace RAM Heavy Duty, tedy vůbec největších a nejsilnějších modelů automobilky s beranem ve znaku.

Gigantickým rozměrům nového RAM odpovídají také zvolené motory. Pod kapotu můžete dostat klasický americký benzinový osmiválec o objemu 6,4 litru, který disponuje výkonem 410 koní. Propojen je s osmistupňovou automatickou převodovkou a v základním modelu pohání jen zadní kola. Lze si ale připlatit za pohon všech kol, který dodává společnost BorgWarner. Na výběr je hned několik systémů, včetně verze s redukcí.

Druhou volbou k pohonu je obří naftový šestiválec. Ten se prodává ve dvou verzích od 370 do 400 koní výkonu. U řadového turbodieselu s objemem 6,7 litru jde ale hlavně o točivý moment, který stojí za schopnostmi vozu. Ten má u top verze hodnotu těžko uvěřitelných 1356 Nm. Diesel stačí díky jeho síle spojit jen se šestistupňovým automatem.

RAM dokáže díky extrémně silnému turbodieselu utáhnout 16 tun na přívěsu a dalších 3,5 tuny jen na korbě. V Evropě by tak klidně mohl fungovat jako schopný kamion.

RAM Heavy Duty bude samozřejmě ideálním vozem na práci. To ale neznamená, že by svou posádku nezahrnul luxusem. Rozmáchlou kabinu zdobí masivní palubní deska a kožená sedadla. K dispozici je 12“ dotykový displej a audio systém se 17 reproduktory, které mají celkový výkon 750 wattů. Připojit se můžete i pomocí pěti USB na různých místech včetně nejnovějšího USB-C. Apple CarPlay a Android Auto jsou samozřejmostí.

Je asi zřejmé, že s tak velkými RAMy se v Česku potažmo v Evropě jen tak nesetkáme. Nejen kvůli nasazeným motorům, které by asi měly problém s novými emisními normami, ale i kvůli jejich velikosti a nutnosti vlastnit řidičský průkaz na nákladní vůz.

I tak ale naše velká fotogalerie stojí za prozkoumání.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů