Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tatra chce vyrábět až 2500 vozidel ročně. Do zvýšení kapacity vloží 700 milionů

Naše téma
Radek Bubeníček | 16.03.2024
Tatra Trucks investuje 700 milionů korun do výrobních technologií. | foto: Tatra Truck, a. s.
Navýšit výrobní kapacitu a efektivitu, ale zároveň poskytnout zaměstnancům nové a atraktivnější pracovní prostředí odpovídající dnešním standardům. To jsou cíle investic v celkové výši 700 milionů korun do strojního vybavení, rozsáhlého procesu digitalizace výroby a chystané modernizace i úprav vnitřních prostor továrny kopřivnické automobilky Tatra Truck. 
Investice do špičkového strojního vybavení mají zefektivnit výrobní procesy a zvýšit objem produkce až na 2500 vozidel ročně. Jedním z důvodů je zvyšující se zájem o vozy Tatra, který firmu dostal na hranici výrobních kapacit.

„Pro rok 2024 plánujeme zvýšit počet vyrobených a prodaných vozů o stovky kusů, nárůst by tedy měl být mnohem výraznější než v minulých letech. Jsme na začátku procesu, který nám má pomoci dosáhnout objemu výroby a prodejů na úrovni 2500 vozů za rok v horizontu zhruba dvou až tří let,“ vysvětlil generální ředitel Tatra Trucks Lukáš Andrýsek.

Jak vysvětlila ředitelka nákupu Zuzana Švidrnochová, Tatra Trucks buduje i silnou bázi dodavatelů. „Vytváříme strategická partnerství a úspěšně posilujeme stabilitu dodávek dílců, které potřebujeme pro plynulý chod výrobních procesů. Při tom všem zohledňujeme i nové regiony, kde jsme dříve partnery neměli. Takto udržíme naši konkurenceschopnost na trhu.“

Změny se dotknou i zázemí pro zaměstnance ve výrobě a kancelářských prostor, na které je pro letošek vyčleněna investice v řádech nižších desítek milionů korun. „Letos máme v plánu začít s postupnou rekonstrukcí společných prostor a sociálních zařízení ve výrobě. Zejména tzv. svačinárny projdou kompletní proměnou, aby měli zaměstnanci moderní a odpovídající zázemí pro odpočinek a občerstvení,“ sdělil manažer investic a facility Tomáš Lazař s tím, že v plánu je také rekonstrukce sociálních zařízen včetně šaten. "Rovněž dojde k rekonstrukci a přestavbě kancelářských prostor, včetně nastavení jednotného designu v tatrováckých barvách, " dodal.

Novou fasádu získá také sídlo ředitelství automobilky, dojde rovněž na úpravy jeho blízkého okolí a díky nim se například zvýší kapacita parkovacích míst.

Akciová společnost Tatra Trucks převzala v roce 2013 světoznámou značku a kopřivnickou automobilku, která po změně vlastnické struktury prošla úspěšnou restrukturalizací. Kromě standardizovaných modelových řad vyrábí i speciální nákladní vozidla na míru požadavkům zákazníka. Velmi důležité jsou domácí trhy v Česku a na Slovensku, velká část produkce automobilky je určena na export do desítek zemí světa.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů