Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Městská elektrická Škoda bude mít jméno Epiq. I ona ohromí svým kufrem

Naše téma
Radek Pecák | 15.03.2024
dalších 6 fotek
Novým modelem v rodině Škoda se stane Epiq | foto: Se svolením Škoda Auto
Rodina elektromobilů značky Škoda se během několika příštích let má rozrůst na celkem 5 typů. Model Enyaq, v jehož případě se již pracuje na druhé generaci, doplní na podzim letošního roku Elroq a další novinkou se stane Epiq. Tento malý městský elektromobil se právě představuje zatím ve formě koncepčního vozu. Sériová verze se ale bude lišit jen velmi málo. Cenovka má být kolem 600 000 korun.
Zhruba za dva roky začnou přebírat první zákazníci do užívání v té době již třetí typ elektromobilu značky Škoda. Vůz bude mít jméno Epiq a bude z chystaných šesti elektrických modelů mladoboleslavské značky nejmenší. Větším než on (ale menší než současný Enyaq) se na podzim stane další SUV Elroq.

Exteriér i interiér vozu si můžete prohlédnout v naší fotogalerii s vysvětlujícími popisky:



Délka vozu Epiq má podle oficiální tiskové zprávy Škody Auto činit 4,1 metru, což je zhruba tolik, jako měří nynější provedení Fabie. Ovšem tento městský hatchback Epiq dalece překoná Fabii velikostí zavazadlového prostoru. Půjde do něj totiž naložit náklad s objemem až 490 litrů.

Vůz se bude vyrábět ve Španělsku, souběžně s vozy Cupra Raval a Volkswagen ID.2 All. Stejně jako ony bude mít také Škoda Epiq na jedno nabití dojezd přesahující čtyři sta kilometrů. Cena základní verze by měla být přibližně 25 000 eur, v přepočtu tedy zhruba 625 000 Kč.

Zatím Škoda představila pouze designovou studii tohoto vozu, je ale pravděpodobné, že sériové provedení se bude lišit jen v malých detailech.

Chytré funkce, praktičnost a udržitelnost
„Připravovaná Škoda Epiq nabídne za velmi atraktivní cenu výjimečnou hodnotu a prostorný interiér v kompaktní karoserii. Nasloucháme našim zákazníkům a proto rozšiřujeme portfolio čistě elektrických vozů do segmentu malých automobilů,“ uvedl při představení konceptu Klaus Zellmer, předseda představenstva společnosti Škoda Auto.

Auto se také stane prvním z připravovaných vozů s plnohodnotným využitím nového designové směru značky Škoda.

„Nový designový jazyk Modern Solid harmonicky kombinuje chytré funkce a praktičnost s atraktivním vzhledem a naším přístupem k udržitelnosti,“ říká šéfdesignér Škody Oliver Stefani.

V praxi se to projevuje výrazně tvarovanou kapotou s moderním nápisem Škoda. Leskle černá maska Tech-Deck Face pak představuje nové pojetí přídě vozů Škoda a zároveň ukrývá elektronická zařízení, jako radar a přední kameru.

Palubní deska působí uklizeně, zdroj: Se svolením Škoda Auto


Kubistická světla a robustní nárazníky
Po stranách masky se nachází LED moduly ve tvaru písmene T s dvojí funkcí denního svícení a směrových světel. Hlavní světlomety jsou umístěny v nižší poloze. Jejich světelné moduly disponují technologií LED Matrix a designem, který se inspiroval kubismem.

Součástí robustního předního nárazníku je rovněž spojler lakovaný v odstínu Unique Dark Chrome. Boční pohled na vůz charakterizuje výrazná, vysoko umístěná linka, která zdůrazňuje mohutné boky vozu a vizuálně odděluje prosklené horní partie od zbytku karoserie. Pod její úrovní se nachází podběhy kol zvýrazněné lemováním a aerodynamicky optimalizovaná kola. Zádi dominuje robustní nárazník. Interiér je pak pojatý v minimalistickém duchu.

Slovo Epiq vyjadřuje příběh
Škoda také zdůvodnila použití jména Epiq.

„Počáteční písmeno „E“ značí elektrický model Škoda, zatímco písmeno „Q“ na konci řadí vůz do rodiny SUV. Slovo „Epiq“ je odvozené ze starořeckého slova „epos“, jehož významem je „slovo“ nebo „verš“, ale také „příběh“ nebo „báseň“. Toto jméno vyvolává pozitivní asociace, jako skvělý, výjimečný nebo pozoruhodný,“ dodávají autoři tiskové zprávy.

Kromě zmíněných vozů Elroq a Enyaq II bude Škoda ve svých autosalonech ve druhé polovině tohoto desetiletí nabízet také velký sedmimístný elektrický vůz a velmi pravděpodobně také kombi.
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů