Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Octavia dostala facelift. Po něm skončí dieselové RS a rovněž verze Scout

Naše téma
Radek Pecák | 14.02.2024
dalších 20 fotek
Octavia dostala zajímavě tvarovaná hlavní světla | foto: Radek Pecák
Pod kapotu modernizované Škody Octavie se již nebude montovat litrový tříválec. Modernizace přinesla díky novým nárazníkům také prodloužení auta o devět milimetrů.
V ČLÁNKU NAJDETE
Originální světla i nápadité změny v interiéru
Komentovaná fotogalerie nové Octavie
Videopoutávka na pozměněnou Octavii
Verze RS citelně zrychlí
Bezpečnostní systémy a nové aplikace
Referování o faceliftu čtvrté generace Škody Octavie začne tradičním konstatováním. Designéři, jak při takových příležitostech bývá obvyklé, autu nadělili přepracovanou masku chladiče, nové nárazníky a světlomety.

Originální světla i nápadité změny v interiéru
Ty přední mají nyní složitý tvar, neboť ještě těsněji než dříve obepínají takzvaný gril. Z prostřední části šikmo dolů směřuje také jeden z paprsků světel pro denní svícení. A když už je řeč o světlech - ty teď mají všechny funkce obsluhované technologií LED. I mlhovky jsou teď již začleněny ho hlavního světlometu. Ve vyšších výbavách jsou k dispozici Matrix světla s nyní již 36 segmenty (dříve to bylo 24).

Na to, jak teď Octavia a dokonce i její verze RS vypadá, se podívejte do komentované fotogalerie.Změny nastaly i v interiéru. Zákazníci budou moci vybírat z celkem devíti variant. Poprvé lze získat centrální displej s úhlopříčkou třináct palců. Změnily se použité plasty a látky, jiné jsou také dekorační lišty.

Videopoutávka na pozměněnou Octavii:
Škoda obohatila základní výbavu Octavie. Ta teď bude mít bez příplatku dvouzónovou klimatizaci, z USB konektorů nabijete telefon nebo jinou elektroniku díky výkonu 45 Wattů třikrát rychleji než dříve. Novou funkcí bezklíčkového odemykání a startování je také automatické uzamčení dveří vozu, jakmile osoba s klíčkem poodejde o půldruhého metru.

Dost důležité změny jsou v nabízených motorizacích. Základním pohonným agregátem přestává být litrový tříválec, nyní jím je v modelech Škoda zatím nevyužívaná verze čtyřválcového přeplňované zážehové patnáctistovky. Ta má výkon 130 koňských sil. Stejně jako u její stopadesátikoňové sestry je i u tohoto motoru možné při nízké zátěži odpojit dva válce a šetřit tak palivo. Osmačtyřicetivoltový mildhybridní systém navíc umožňuje dokonce plachtit s kompletně vypnutým spalovacím agregátem.

Obě verze motoru 1,5 TSI bude možné spárovat jak se šestistupňovou manuální převodovkou, tak i sedmistupňovým automatickým ústrojím typu DSG.

Verze RS citelně zrychlí
Vrcholnou motorizací pro běžné Octavie, včetně varianty Sportline, se stane dvoulitrový přeplňovaný čtyřválec, který je schopen výkonu až 204 koňských sil. Tento motor je vždy spojený s automatickou převodovkou a pohonem všech kol.

Diesely jsou v nabídce dvě. Jednak dvoulitr s výkonem 115 koní spojený s manuální převodovkou a jednak stejně objemný motor poskytující sto padesát koní. Ten lze získat výhradně s převodovkou DSG.

Potěšitelnou informací pro zájemce o benzinovou Octavii RS je to, že nyní její výkon bude 265 koňských sil. Naopak dieselové RS, jak jsem zjistil, se již nebude nabízet. Také končí verze Scout.

Porovnání běžné a RS varianty, zdroj: Se svolením Škoda Auto


Bezpečnostní systémy a nové aplikace
V oblasti bezpečnosti přibyly další systémy. Například úroveň pozornosti řidiče se sleduje už nejen z posilovače řízení, ale i dalších elektronických pomocníků. Možná zajímavější je schopnost vozu parkovat, když je řidič vně vozu. Samozřejmě to jde pouze u verzí s automatem a při instalované aplikaci MySkoda v mobilu.

Auto a chytrý telefon spolu komunikují prostřednictvím Bluetooth do čtyř metrů od vozu. Stačí, když člověk v aplikaci zvolí typ parkovacího manévru a směr, kterým chce z parkovacího místa vyjet. Maximální rychlost během parkovacího manévruje 9,5 km/h.

Při běžném parkování (pokud jimi samozřejmě auto bude vybaveno), půjde využívat obraz z kamer, které monitorují kompletní okolí auta.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů