Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tato auta si z Německa nevozte. Na STK mají velké problémy

Naše téma
Radek Pecák | 22.11.2018
dalších 10 fotek
Fordu Mondeo se u techniků TÜV nedařilo opakovaně v kategorii 2-3 letých aut | foto: Ford
Ze žebříčku, který sestavuje společnost TÜV na základě protokolů z milionů technických prohlídek vozidel vyplývá, že některé typy ojetin jsou podstatně rizikovější investicí než jiné.
Až si budete chtít z Německa přivézt do České republiky nějaké to ojeté osobní auto, doporučujeme důkladně prostudovat také nějaké statistiky jeho poruchovosti. Dobrým vodítkem může být například žebříček TÜV Report, který tato společnost provozující i velké množství stanic technické kontroly v Německu, vydává již dlouhá desetiletí.

Letos už řada médií zveřejnila, že na chvostu pořadí aut podle míry jejich závad se ocitly Dacie. Konkrétně jde o model Logan, dobře ale na tom vůbec není ani velmi oblíbený Duster, nebo malé Sandero. Například u Sandera je z kontrolovaných oblastí jen velmi málo těch, které nemají problémy. U dvou až tříletých exemplářů jsou na tom obvykle hodně špatně brzdy, světla a z motorů a převodovek uniká olej. Na závady světel pak trpí všechny starší ročníky loganů, stejně jako na problém y s řízením a korozí výfuků. Dodejme, že vážné problémy se už ve věku 2-3 roky najdou u každé sedmé Dacie Logan, která se na kontrolu dostaví. V procentuálním vyjádření se jedná o 14,6 procenta. Přitom průměrná míra je v této kategorii necelých šest procent.

V této souvislosti si je třeba navíc uvědomit, že řada majitelů nepřijíždí na kontrolu takzvaně "z voleje," ale že vozy nechají v servisu na kontrolu připravit. Tudíž loganů ve špatném stavu bude v nabídce autobazarů ještě mnohem větší procento.

Dacia Duster je na tom ve statistikách poruchovosti o něco lépe. Přesto se však i u ní vyplatí důkladně zkontrolovat řízení a funkčnost světel. Poměrně časté jsou také závady na různých dílech podvozku a brzdách.

Pozor i na Fiaty
Na základě statistik TÜV nelze rozhodně doporučit ani dovoz některých modelů značky Fiat. Na chvostu se v kategorii nejmladších ojetin ocitly zejména Punta a "pětistovky". U modelu Fiat 500 se vyplatí zaměřit hlavně na nápravy, odpružení, osvětlení a stav výfuku. Naopak poměrně trvanlivé je řízení a v posledních ročnících již výrobce zapracoval na zamezení úniků oleje. Zajímavé je, že i když u Punta bývá brzdové vedení obvykle v pořádku, funkčnost brzd je špatná. Také se v průběhu let výroby nikdy nepodařilo podstatně zamezit vadám na odpružení, rezivění výfuku a únikům oleje (až na nejmladší kousky)

U Pandy jsou problémy dosti podobné. Jen je třeba připočíst problémy s brzdovým vedením. Zajímavé u tohoto vozu je, že například s osvětlením mají na STK menší problémy ty nejstarší kusy.

Zatímco v přecházejících odstavcích jsme se zmiňovali především o malých autech, které se z ciziny do Česka v příliš velkých počtech nedovážejí, na závěr zmiňuji v České republice jedno velmi populární SUV, které se navíc vyrábí na sousedním Slovensku. Kia Sportage se v kategorii dvou až tříletých ojetých vozů v žebříčcích TÜV 2017 a 2018 dvakrát umístila na nejhorší pozici. Letos (žebříček 2019) se vylepšila jen mírně. Skončila totiž čtvrtá od konce.

Tradičně špatná hodnocení má Sportage i ve starším věku v kategorii osvětlení. S výjimkou těch nejmladších kusů však má i problémy s řízením, brzdovým vedením a zavěšením kol. Naopak výfukové potrubí i odpružení bývá obyčejně bez závad.

V naší fotogalerii se podívejte i na další vozy, které byly v posledních třech ročnících TÜV reportu minimálně v nějaké věkové kategorii řazeny mezi ty nejvíce problematické.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů