Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Na pohled je možná NASCAR nuda, ale „podvádělo" se v něm geniálně. A vtipně

Naše téma
Daniel Fuglevič | 08.04.2018
dalších 7 fotek
Chevrolet Chevelle „7:8“. | foto: smokeyyunick.com
Když podvádíš, dělej to pořádně. Tohle by vám asi řekl Henry „Smokey“ Yunick, starý mazák slavného amerického šampionátu NASCAR, který hlavně v období 60. let ukazoval jako inženýr a mechanik vrchol schopností „podvádění“ a překrucování pravidel ve svůj prospěch.
I když se třeba o motorsport zajímáte jen okrajově a už vůbec vás „netankuje" americký NASCAR, kde se „pořád jezdí jen dokola“, vychytávky a myšlenkové pochody Henryho „Smokey“ Yunicka bezpochyby zaujmou každého technicky přemýšlejícího nadšence do aut.

Tento rodák z Pensylvánie sice moc formálního vzdělání v oblasti techniky a oprav automobilů nepobral, ale zato byl přírodním talentem, který se od pilotování bombardéru B-14 za války a provozování vlastní dílny na Floridě nakonec dostal až do týmů v NASCARu, Indy 500 a dalších podniků jako závodní pilot, ale taky hlavně jako konstruktér.

Smokey se uměl technickým pravidlům závodních sérií přizpůsobit, překroutit si je podle sebe, a přestože ho kvůli jeho nápadům a přístupu někteří nazývali podvodníkem, sám vždy dbal na to, aby jeho řešení byla v rámci nařízení zcela legální. Často si ale pravidla Smokey formuloval takovým způsobem, že se to organizátorům a komisařům pochopitelně moc nelíblo.

Níže najdete sedm jeho vůbec nejdůvtipnějších vychytávek a řešení.

1. Studený benzin
Benzin je tepelně roztažnou látkou, tudíž netrvalo dlouho, aby si chytrák Smokey nedal 1+1 dohromady. Když tedy ještě v NASCARu nebyla pravidly nařízená teplota používaného paliva, Smokey často tankoval do závoďáků benzin zchlazený takřka na bod mrazu (hluboko pod minus 40 Celsia). Ten se pochopitelně jízdou dále ohříval a zvětšoval svůj objem, čímž se pozitivně snížil čas strávený v boxech kvůli tankování a auto zůstalo delší dobu na trati.

2. Hurst Floor Shifter Special (1964)
Henry „Smokey“ Yunick a jeho Hurst Floor Shifter Special (1964).


Tento závodní monopost pro Indianapolis 500 navrhnul Smokey s myšlenkou využití díry v pravidlech slavného závodu. Nikde totiž nebylo určeno, jak velkou může mít závodní vůz nádrž. Aby auto vydrželo co nejdéle na trati a nepotřebovalo dotankovat, kokpit pilota byl posunut na stranu a na jeho původním místě uprostřed ležela před chladičem motoru rozměrná palivová nádrž.

Smokeyho výtvor sice nebyl úspěšný, ale ze strachu o další zneužití díry v pravidlech již zanedlouho organizátoři z amerického autoklubu (USAC) v knize pravidel uváděli přesně povolený objem paliva v monopostech Indy 500.

3. Ruční broušení/leštění
Pravidla NASCARu tehdy přesně uváděla, že odlitky výfukových svodů nesmí být uvnitř ručně vybrušovány či leštěny. Smokey se zaměřil na slovo „ruční“ a nekvalitní odlitky svodů závodních Hudsonů se rozhodl pro lepší odvod plynů upravit po svém a v rámci pravidel.

Namísto brusného papíru či brusky tak legendární konstruktér pumpoval do kanálů svodů tam a zpátky abraziva, která vnitřek po chvíli vybrousila do požadovaného stavu. Tento způsob broušení totiž kniha pravidel přímo nezakazovala.



4. Chevrolet Trans-Am Camaro (1968)
Chevrolet Trans-Am Camaro (1968).


Další výtvor, který napřímo využíval přístupu „když to není zakázáno, je to povoleno“. Tento Chevrolet Camaro z roku 1968 byl postaven pro sérii Trans-Am, a přestože nakonec žádný z těchto závodů nevyhrál, díky svým technickým vychytávkám si alespoň dojel pro několik rychlostních rekordů na známých solných pláních v Bonneville.

Auto mělo splňovat technické specifikace pro třídu lehce upravených sériových vozů, nicméně i v těchto pravidlech Smokey nenašel vyslovený zákaz použití tenčích a lehčích oken či snížení linie střechy. Nikde se taky nemluvilo o zákazu namáčení panelů karoserie do kyseliny pro snížení jejich hmotnosti nebo rozřezaní a převaření šasi vozu a tedy snížení světlé výšky...

5. Vedení paliva
Když začala být v pravidlech NASCARu udávána maximální velikost palivové nádrže závodních vozů, Smokey se nenechal limitovat. Chudáci organizátoři totiž sice stanovali maximální objem nádrže, ale o objemu samotného vedení paliva k motoru nebyla v knize pravidel ani zmínka.

Nějaká ta trocha paliva se přece vždy hodí, a tak byla Smokeyho auta vybavena palivovým vedením, které bylo šíleně předimenzováno. Do potrubí se vešlo mimo zrak komisařů dalších 19 litrů benzinu a vedení bylo od nádrže po motor dlouhé 3,3 metru a široké 5 cm. Taková extra zásoba paliva byla samozřejmě na trati obrovskou výhodou. I na tento fígl se však časem přišlo a organizátoři museli do knihy pravidel dopsat pár dalších řádků.

6. Basketbalový míč v nádrži
Další vtipné řešení se rovněž točí okolo paliva, ale tentokrát je už na hranici opravdového podvádění. V tomto případě totiž Smokey ve svých autech používal ilegálně velké palivové nádrže, ale pro oklamání technických komisařů do nich umístil nafouknutý basketbalový míč. Při přejímce a kontrole vozu se tak zdálo, že v autě je předepsané maximální množství paliva a všechno bylo v pořádku. Krátce před závodem ale Smokey míč vyfouknul, z nádrže ho vyjmul a zbylé místo vyplnil dalšími pár litry benzinu.

7. O osminu menší?
Chevrolet Chevelle „7:8“.


Kolem Chevroletu Chevelle připraveného pro NASCAR v roce 1967 zřejmě kolují nejzajímavější historky. Tady se měl totiž Smokey doslova překonat. Jak praví legenda, jím připravený Chevelle byl prý zmenšeninou standardního Chevelle v měřítku 7:8. Tedy o osminu menší než originál. A také proto lehčí a ovladatelnější…

Jak se ale domnívá více zdrojů, mnohem pravděpodobněji se jednalo pouze o rozsáhle upravený Chevelle, který již s originálem neměl moc společného kromě designu, a k žádnému zmenšování nedošlo. Komisaři jen byli zmateni kabinou posunutou o přibližně 8 centimetrů dozadu pro lepší rozložení hmotnosti. Podlaha vozu pak byla zahlazena pro lepší obtékání vzduchu.

A přestože si nad autem komisaři lámali hlavu, nakonec kontrolou prošlo a závodilo, dokud nebylo zničeno při nehodě. Smokey následně vyrobil další podobný Chevelle pro závod Daytona 500 v roce 1968. Ten už se však přes kontrolu nedostal.

Zdroj: CarThrottle
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů