Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VIDEO: 300 km/h v běžném provozu. Takhle Lambo testovalo auta v 80. letech

Naše téma
Dominik Valášek | 27.01.2018
Valentino Balboni (vlevo) a Keke Rosberg u Lamborghini Jalpa. | foto: Auto Clasico
Několik dní starý „příběh“ generálního ředitele automobilky Lotus, který kvůli vysoké rychlosti při testování vozu na běžných silnicích málem přišel o papíry, zvedla vlnu diskuzí. My se ale dnes podíváme na starší záležitost, a sice na způsob, jakým Lamborghini testovalo svoje supersporty v letech dávno minulých.
Jméno Valentino Balboni je s automobilkou Lamborghini spjato zcela nerozlučně. Coby testovací jezdec Lamborghini začal Balboni působit v polovině sedmdesátých let po odchodu svého předchůdce Boba Wallace. Na této pozici vydržel několik dekád a postupně prošly Balboniho rukama všechny nové modely, které pomohl svými postřehy doladit.

Z Balboniho se stal během působení u Lamborghini ambasador značky a kultovní osoba, neodmyslitelně stojící za italskou automobilkou. Automobilka se mu za jeho služby dokonce odměnila speciální edicí modelu Gallardo, která nesla Balboniho jméno. Stalo se v době, kdy tento chlapík oznámil odchod na odpočinek.

Mnoho lidí vždy tvrdilo, že má Balboni nejlepší práci na světě, což by mohla být docela snadno pravda. Jenže víte, kde probíhala většina Balboniho testovacích jízd?

Často na úplně obyčejných silnicích.

Následující video je úryvkem z pořadu CBS „60 Minutes“, konkrétně z dílu, který je věnován Lamborghini, samotnému zakladateli Ferruciovi a právě i Balbonimu. A přibližně v minutě a půl začíná část, kde Balboni veze reportéra v modelu Countach. Žádný testovací okruh nebo snad polygon se ale nekoná. Balboni se s Countachem řítí po italské okresce, předjíždí přes plnou čáru a místy dosahuje rychlosti přes 290 za hodinu.

Zajímavé je, že Lamborghini toho času nemělo žádnou testovací trať. Místo toho mělo Balboniho a ten měl od úřadů speciální povolení, které mu dovolilo testovací jízdy na běžných silnicích. To bylo koneckonců příhodné, neboť Lamborghini tehdy samo tvrdilo: „Děláme auta na silnice.“

Dnes by bylo něco takového pochopitelně nemyslitelné. Aut je na silnicích výrazně více a jen samotná představa, že se testovací jezdec řítí v supersportu po okreskách rychlostmi okolo 300 km/h, by vyvolala u mnoha lidí přinejmenším paniku.

Je ovšem hezké podívat se do relativně nedávné minulosti a uvědomit si, že testování aut bylo dřív o dost víc „na pankáče“ než nyní. Krom toho si člověk uvědomí, že ředitel Lotusu Jean-Marc Gales, který jel 164 km/h na povolených 113 km/h, se oproti Balbonimu držel ještě dost při zdi.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů