Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Také Rolls-Royce změní pohon. První elektromobil nabídne již za dva roky

Naše téma
Radek Pecák | 30.09.2021
Upoutávka na první elektrický Rolls-Royce | foto: Rolls-Royce
Symbol automobilového luxusu si vždy zakládal na tichém provozu svých vozů. Nyní se díky elektropohonu v této oblasti dostane na další vyšší úroveň.
Již za dva roky hodlá britská automobilka Rolls-Royce nabídnout zákazníkům sériové provedení svého prvního elektromobilu. Vůz s názvem Spectre se má začít prodávat na konci roku 2023. Po něm se představí další "bezemisní" vozy Rolls-Royce a již v roce 2030 bude značka "čistě" elektrická.

Na to jak vypadá na "poutacích" snímcích s mohutným maskováním se můžete podívat do přiložené fotogalerie.

Představitelé automobilky zdůrazňují, že toto rozhodnutí nespadlo z čistého nebe, neboť elekrickým pohonem pro svá auta se zabývají již déle než deset let. V roce 2011 se totiž představil koncept 102 EX, který poháněly dva elektromotory s celkovým výkonem 389 koňských sil. V útrobách vozu se skrývala baterie s kapacitou 71 kWh, která tehdy poskytovala energii na ujetí přibližně dvou stovek kilometrů.

O pět let později přišel další prototyp - tentokrát 103 EX. Jeho technické parametry Rolls-Royce nikdy nesdělil, vůz však zaujal svým extravagantním designem.

Nyní je tedy na řadě Spectre. I když na první pohled vypadá podobně jako kupé Wraith, které značka nabízí již od roku 2014, ve skutečnosti se prý jedná o zbrusu nový automobil. Nemá prý dokonce ani nic společného s technikou jakéhokoli vozu značky BMW (tato automobilka je vlastníkem Rolls-Royce), ale využívá shodnou platformu jako nejluxusnější modely Ghost a Phantom.

Vyplněné proroctví...
Na technická data si ještě nějakou dobu budeme muset počkat. K ověření použitých technologií hodlá Rolls-Royce svoji novinku podrobit nejnáročnějšímu testovacímu programu ve svých dějinách. Flotila prototypů má najezdit 2,5 milionu kilometrů ve všech oblastech světa.

Značka v tiskové zprávě tvrdí, že svým současným krokem se vlastně vrací do svého prvopočátku. „Využití elektromotorů není pro Rolls-Royce ničím novým. Samotný sir Henry Royce byl fascinován všemi elektrickými zařízeními, přičemž jeho první podnik s názvem F. H. Royce and Company vyráběl dynama, elektromotory pro jeřáby a patentované bajonetové objímky žárovek.

Charles Rolls už tehdy doslova předpověděl elektrifikovanou budoucnost automobilů. V dubnu 1900 si vyzkoušel jeden z prvních elektromobilů s názvem Columbia a prohlásil elektrický pohon za ideální volbu.“

Doslova řekl: „Elektromobil je dokonale tichý a čistý. Nikde nic nezapáchá ani nevibruje, a pokud by se podařilo vybudovat síť nabíjecích stanic, měly by být [elektromobily] velmi praktické. Avšak prozatím jejich velkou použitelnost nepředpokládám – alespoň ne v mnoha příštích letech.“
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů