Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Prozkoumali jsme nový Rolls-Royce Ghost. Na palubě má hned dva bary!

Naše téma
Radek Pecák | 12.09.2020
dalších 14 fotek
Premiéra v Praze se odehrála v karlínské galerii | foto: Radek Pecák
Pouhých deset dnů po světové premiéře se druhá generace vozu Rolls-Royce Ghost ukázala také novinářům a pozvaným zákazníkům značky v Praze.
Dese let byla v nabídce nejexkluzivnější automobilové značky světa první generace modelu Rolls-Royce Ghost. Za tu dobu se stala historicky nejúspěšnějším modelem tradiční britské automobilky. Zákazníci tedy vůbec nedbali hlasů některých škarohlídů, kteří vozu vytýkali využití platformy BMW sedmičkové řady.

I to se nyní s příchodem druhé generace mění. Vůz je postaven na celohliníkové platformě, kterou mají také SUV Cullinan a vlajková loď Phantom.

Jeho podobu i detaily si můžete prohlédnout ve fotogalerii u článku.

Pod kapotou se nachází stejný dvanáctiválec, jaký roztáčí kola Phantomu. Má objem 6,75 litru a vzduch do válců nahánějí dvě turbodmychadla. I díky nim má výkon 430 kW a maximální točivý moment 850 Nm. Ten je kompletně dostupný již od 1600 otáček za minutu, což je pouze 600 nad hodnotou volnoběhu. Auto s ním jede nejvíce 250 kilometrů v hodině z nuly na stokilometrovou rychlost zrychlí během 4,5 sekundy. Podle výrobce je kombinovaná spotřeba 15,2-15,7 litrů benzínu na stockilometrů, ale ve městě je třeba počítat s úbytkem přes 27 litrů každých sto kilometrů.

Motor je umístěn až za přední nápravou, čímž bylo dosaženo optimálního rozložení hmotnosti mezi přední a zadní nápravu v poměru 50:50. Točivý moment se samozřejmě přenáší na všechna čtyři kola. Také kola zadní nápravy se žádoucím směrem natáčí do projížděných oblouků.

Zadní dveře automobilu s délkou karosérie 5 546 milimetrů (o 89 milimetrů více, než byl stejný rozměr první generace Ghostu) se otevírají protisměrně a posádka se nemusí vynakládat žádou sílu na jejich otevírání. Vše můžou zařídit elektromotory.

Kamery "čtou" vozovku
O komfort posádky se stará jednak plných sto kilogramů materiálů tlumících různé zvuky, a pak také unikátní systém odpružení s označením Planar Suspension System. Vůbec poprvé je využit horní tlumič nad sestavou předního zavěšení. Navíc se odpružení umí "připravit" na adekvátní reakci díky informacím přicházejícím předem od systému kamer, které skenují vozovku před vozem. Systém také využívá data z GPS, aby připravil vůz na správný průjezd zatáčkou.

Ve výbavě automobilu jsou například laserové a LED světlomety s dosahem až šest stovek metrů, velký head-up displej, systém pro samočinné parkování, audiosystém s výkonem 1300 Wattů a osmnácti reproduktory a mnoho dalších prvků.

V interiéru jsem při prohlídce nalezl hned dvě schránky pro uložení nápojů a příslušných sklenic pro jejich konzumaci. Jedna je ve spodní části loketní opěrky, druhá ve schránce nacházející se mezi opěradlem a kufrem. Ten má, mimochodem objem 507 litrů a celý je čalouněný látkou s vysokým vlasem.

V noci bude nový Ghost rozpoznatelný i díky unikátní nasvětlené masce chladiče. Svislé lamely jsou z jedné strany chromované, z druhé broušené do matu. To proto, aby nevydávaly příliš silné odlesky.

Zákazníci si v interiéru budou moci vybírat z dvaceti druhů kůží. Použité dřevěné materiály mají povrchovou úpravu s otevřenými póry. Velmi působivě při nastupování působí podsvícená přístrojová deska. Na ní září nápis Ghost, který je obklopený více než 850 droubounkými hvězdičkami. Toto celé se pochopitelně nachází na spolujezdově straně. Hvězdy pak do prostoru září i z čalounění střechy.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů