Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Auta i za desítky milionů: Podívejte se na obří galerii z akce Legendy

Naše téma
Radek Pecák | 29.05.2022
dalších 42 fotek
Ultravzácné Lamborghini Essenza, kterých existuje jen 40 | foto: Radek Pecák
Výstava Legendy se v Praze koná po dvouleté odmlce. Návštěvníci si v areálu výstaviště v Holešovicích můžou prohlédnout bezmála tisícovku kultovních automobilů.
Na žádném jiném místě v Česku už letos nebude taková koncentrace exkluzivních automobilů. Ať už těch, které vstoupily do historie nebo těch, které o to terpve budou usilovat.

Poměrně slušnou ukázku z těch nejzajímavěších přinášíme v naší komentované fotogalerii.

Kromě přehlídky legendárních aut z minulosti je totiž výstava Legendy v pražských Holešovicích pro mnohé automobilové značky možností ukázat lidem své novinky.

Například Mercedes-Benz, která má na výstavišti jednu z největších expozic, v premiéře představuje novou generaci sportovního kabrioletu SL. Ta je zároveň oslavou již sedmdesátého výročí automobilů s tímto označením. Prohlédnout si pak lze ještě třeba novou generaci třídy C v úpravě AMG. "Poprvé má pod kapotou sice jen dvoulitrový čtyřválec, ale jedná se o ručně sestavovaný podélně uložený agregát. Můžu zájemce ujistit, že výkon mu opravdu nechybí a navíc budou brzy k mání ještě výkonnější varianty než je toto 43 AMG," ujišťuje mluvčí tuzemského zastoupení Mercedesu Martin Šlechta.

Pouze zákazníci s VIP pozvánkou od této automobilky si pak můžou ve speciálním stanu prohlédnout jeden z pouze stovky vyrobených exemplářů Mercedes-Benz Maybach S 580 4Matic v edicii ke stoletému výročí automobilky. "Bude se dražit v dobročinné aukci," dodal Šlechta. Součástí výbavy tohoto auta jsou například také speciální skleničky na šampaňské.

Obrovskou koncentrací síly motorů a ladných tvarů pak lze nalézt v pavilonu rychlosti, na který se přetvořila vedlejší ledová plocha holešovické hokejové areny. Vedle sebe tak stojí například Maserati MC12, McLaren Senna, Pagani Huayra či Lamgorghini Essenza SCV12.

Také jednomístné Ferrari
Je to velmi exkuzivní model, kterých se vyrobilo pouze 40. Je určen pouze pro jízdu na uzavřených závodních tratích, pohání ho historicky nejsilnější dvanáctiválec značky s býkem ve znaku. Výhradně na zadní kola se přenáší síla 830 koní.

"Pokud vím, tak ještě nikdy nebyl žádný z těchto vozů veřejně vystavován, má tedy u nás svoji premiéru," uvedl organizátor slavnosti Legendy Luboš Kos. Vzápětí dodává ještě jednu zajímavost: "Tento konkrétní vůz má sériové číslo 64, což při čtyřicetikusové limitované vypadá trošku zvláštně. Faktem ale je, že každý kupující si mohl zvolit označení svým oblíbeným číslem."

Svůj speciální pavilon má značka Ferrari, kde mezi vystavenými kousky nebybí ani La Frerrari nebo třeba jednomístné Monza SP1 a Testarossa.

Když už je řeč o Ferrari, tak její dva vozy jsou také v centrálním výstavním stanu. Kousek od sebe tu stojí jednak dva roky starý monopost F1 (byť v letošních válečných barvách) a Ferrari 330 P4. Ano, jedná se o vůz, který je velmi známý díky filmu Le Mans 66. Vedle něho pak je jeho úhlavní sok - Ford GT40. V obou případech jde ale jen o repliky, byť poměrně věrné.

Společnost jim dělá dosud jediný český supersport - Tatra V8 MTX, která je dílem slavného designéra Václava Krále.

A dále bychom mohli jmenovat dalších zhruba 900 automobilů. Prohlédnout si je lze až do neděle 29.5. d 17 hodin.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů