Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Svět brzy opustí řada zajímavých aut. Zřejmě i zakladatel třídy rodinných aut

Naše téma
Radek Pecák | 18.05.2020
dalších 8 fotek
Také Renault Espace je ve smrtelném ohrožení | foto: Renault
Renault se podle dobře informovaných zdrojů chystá udělat velmi zásadní řez ve své modelové nabídce. Podobné plány má ale i řada dalších značek.
Již před několika lety se bez náhrady přestala vyrábět řada malých rodinných vozů. Takzvaná malá MPV zmizela z nabídky dealerů značek Ford (B-Max), Opel (Meriva) i Škoda (Roomster).

Nyní, jak se zdá, přichází na řadu ořezávání nabídky větších modelů tohoto typu. Podle informací, které přinesla britská tisková agentura Reuters, by na konci května mělo být oznámeno rozhodnutí Renaultu o ukončení produkce řady v současnosti nabízených typů. Mezi nimi jsou hned tři zástupci výše zmíněné automobilové třídy. Údajně se již nepočítá s modely Scénic a Grand Scénic a smrtelně ohrožený je i Espace.

Tyto a další ohrožené vozy si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Přitom tento vůz je pokládán za zaklatele evropské třídy MPV. Jeho první generace se představila již v roce 1984. Kromě těchto vozů ovšem Renault zřejmě přestane nabízet i model střední třídy Talisman, který je k mání i ve verzi kombi. Tato karosářská verze přestane existovat také v případě malého modelu Clio. Zatímco hatchback se totiž prodává již v nové generaci, aktuálně nabízené kombi je postaveno ještě na základě té minulé. A nové nevznikne.

O výše zmíněná MPV přijdou s vysokou pravděpodobností nejpozději za několik let také zákazníci značek Mercedes-Benz a BMW. Zejména Active Tourer mnichovské automobilky budil hned při svém prvním představení rozporuplné reakce.

MPV bude jako šafránu
A konečně - následovník velkých MPV Volkswagen Sharan a Seat Alhambra se také nepřipravuje. Jen Ford v nedávné době oznámil, že zatím nehodlá končit se svými velkými MPV Galaxy a S-Max. Ovšem o třídu menší C-Max a Grand C-Max již skončily vloni.

Automobilky místo těchto vozů nabízí především crossovery a především SUV. Ty můžou být třeba i prodloužené, aby pojaly místo pěti až sedm cestujících. Tak učiní také Renault v případě Kadjaru. Mercedes-Benz již tak udělal u nového modelu GLB.

Automobilka s třícípou hvězdou ve znaku nedávno přiznala další svůj přehmat. O drahý pick-up Nissan Navara, který byl sice rozšířený a jinak upravený, aby mohl nést označení Mercedes-Benz třídy X, byl pramalý zájem. Jeho montáž končí právě v tomto měsíci.

Také některé elektromobily skončí bez náhrady. Letos se týká modelu Volkswagen e-Golf a během zhruba dvou následujícíh let také vozu BMW i3. 
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů