Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Suzuki Jimny dostalo v testech bezpečnosti jen 3 hvězdy. Další 3 auta byla lepší

Naše téma
Radek Pecák | 20.09.2018
dalších 14 fotek
Crash test Suzuki Jimny | foto: EuroNCAP
Nezávislá organizace EuroNCAP zkoumala v posledním kole bezpečnost čtyř vozů. Sadu nárazových testů podstoupily Audi A6, Ford Tourneo Connect, Suzuki Jimny a Volkswagen Touareg.
Velké vozy vyráběné koncernem Volkswagen poskytují v případě nehody cestujícím tu nejvyšší možnou míru bezpečnosti. Potrddilo to poslední kolo testů prováděných nezávislou institucí EuroNCAP. Po nich vystavilo limuzíně Audi A6 i SUV Volkswagen Touareg pětihvězdičkové vysvědčení.

Velmi dobře jsou v A6 chráněni dospělí i děti. Naměřené hodnoty zatížení testovacích figurín stačily na 93 procent maximálně možných bodů (za ochranu dospělých) a 85 procent za ochranu dětí.

Také chodce chrání i díky aktivní kapotě tento vůz velmi dobře. 81 procent bodů dosažených v této disciplíně je velmi dobrý výsledek. A protože je na palubě i dostatečné množství elektronických bezpečnostních asistentů, nemohl být celkový výsledek jiný než zmíněných pět hvězdiček.

Podobně dobře si při nárazech vedl i Volkswagen Touareg. Ochana dospělých byla ohodnocena sadou 89 procent možných bodů, ochrana dětí 86 procenty. Přítomné bezpečnostní asistenční systémy na palubě jsou dostatečné a výsledek nezkazil ani nárazový test figuríny chodce. Pouze pánev by při srážce s hranou kapoty nepodadla moc dobře.

Jimny neochránilo řidiče

Oproti tomu malý offroad Suzuki Jimny dostal od EuroNCAP pouze tři hvězdičky. I když dětské cestující v autosedačkách na zadních sedadlech chrání dobře (na 84 procent), trošku zaostal v oblasti ochrany dospělých sedících vpředu. Například airbag řidiče neměl dostatečný tlak a nedokázal zabránit kontaktu hlavy s volantem. Také ochrana hrudníku řidiče byla hodnocena pouze jako slabá (druhý nejhorší výsledek v pětistuňové škále).

Poměrně málo bodů dostal vůz rovněž za ochranu chodců. Především náraz v oblasti A sloupků může být pro sraženého chodce velmi problematický.

Posledním testovaným vozem byla osobní verze užitkového vozu s označení Ford Tourneo Connect. Tomu nejvyšší hodnocení uteklo jen těsně, zejména kvůli oblasti ochrany dětí a chodců.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů