Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Video: A nyní si ukážeme, jak vypadá nedotáčivý smyk v praxi…

Naše téma
Jiří Švamberk | 05.09.2018
foto: youtube
Řidič Seatu Ibiza předvedl na Nürburgringu školáckou minelu a málem z okruhu odletěl.
Severní smyčka okruhu Nürburgring je mezi nadšenci do aut asi nejznámějším okruhem pro svou náročnost, délku, převýšení, ale také pro možnost vzít svůj automobil a vyrazit si užit vysoké otáčky. Na druhou stranu se sem sjíždějí úplně všichni včetně těch, kteří by měli trénovat na parkovišti mezi kužely a rozhodně nepokoušet štěstí na tak náročném okruhu.

Také proto jsou nehody na „Ringu“ častým jevem, ovšem velmi málokdy se někomu něco stane. Za dlouhé desítky se „Zelené peklo“, lemované pouze stromy a křovinami vyvinulo v mimořádně bezpečný okruh. Naštěstí to většinou odnesou pouze plechy a ego řidiče, což může v některých případech být ztráta věru těžká.

Jedním z nešťastníků, který by před jízdou na okruhu měl trénovat někde v bezpečí a v daleko menších rychlostech, je také řidič třídveřové ibizy na videu, který měl opravdu „z pekla štěstí“.

V 28 vteřin dlouhém videu je ze dvou úhlů vidět Seat Ibiza ve přespříliš rychlém nájezdu do pravotočivé zatáčky. Řidič v panice z přetáčivého smyku, který přesunem hmotnsti doleva skutečn hrozil, respektive byl v zárodku, prudce sešlápnul brzdu a razantně zatočil. Školácká chyba. 

Na videu se zdá, že systém ABS nepracoval tak, jak by měl, nicméně ani ten by nepomohl. Následný náraz do svodidel byl poměrně tvrdý a auto se málem vzneslo. Naštěstí nikdo nebyl zraněn a posádka rychle opustila dráhu. Ovšem všimněte si množství aut, která dorazil vzápětí, a musela prudce brzdit. To je teprve nebezpečná situace, hrozící řetězovou nehodou.

Přestože jízdy pro veřejnost jsou skutečně pro každého, člověk by měl vždy zvážit na co má a podle toho se také na okruhu chovat. Tento řidič toho o chování vozu na limitu přilnavosti věděl opravdu minimum a riskoval zdraví nejen své ajeho kolegy,ale také ostatních účastníků…
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů