Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jedinečný Sunroq je nehlasitější škodovka. Už jsme v ní jeli

Naše téma
Radek Pecák | 04.06.2018
dalších 15 fotek
Koncept Škoda Sunroq. | foto: Škoda
Plně funkční je nejnovější model Škody, který automobilka představila vybraným médiím v areálu jedné pražské motokárové dráhy. SUV-cabrio, které nese označení Sunroq, navrhl a zkonstruoval tým 23 studentů škodováckého učiliště v Mladé Boleslavi. Jméno navrhl jeden z polských fanoušků automobilky.
Za základ posloužilo běžné SUV Karoq, které ovšem hned v prvopočátku přišlo o střechu a „B“ a „C“ sloupky karosérie.

„Abychom karosérii, která nemá střechu, zpevnili, instalovali jsme výztuhy do oblasti prahů a také středového tunelu,“ informoval jeden z členů studentského týmu.

Nejsložitější podle něho byla výroba unikátních pátých dveří. Pod nimi se skrývá zavazadlový prostor, který má objem téměř šesti stovek litrů. Kvůli výše umístěnému víku má totiž ještě větší kapacitu než běžný Karoq. Jakmile ho otevřete, objeví se na jeho koberečku promítaný nápis Škoda. Obdobně se logo automobilky promítá na zem i u všech rohů vozu a po otevření čtyřech dveří. Specialitkou je také podsvícení všech čtyř dveřních klik a škodováckého znaku na přední kapotě i na zadní části auta. Auto také získalo jiné přední i zadní nárazníky. Vzadu i kvůli umístění čtyř výfukových koncovek.

Objem kufru nijak nezmenšuje ani ve vozech tohoto typu obvyklý prostor pro uložení složené střechy. Sunroq žádnou nemá a víme dokonce i proč. Je to proto, že obdobné studentské vozy se staví výhradně z dílů, které jsou v dané chvíli v koncernu k dispozici. A plátěná skládací střecha se momentálně v žádném z regálů nenachází.

Auto tak může na čerstvý vzduch pouze za pěkného počasí. To naštěstí v době mé návštěvy panovalo.  Převzal jsem klíčky a usedl na sedačku řidiče. Ta je celá kožená v kombinaci bílé a červené barvy. Vypadá to fakt hodně dobře. Stejná kombinace odstínů je použita i v celém interiéru. Například i středová konzole, část výplní dveří a palubní deska je potažená bílou kůží. Poutám se pásem, který vychází z otvoru přímo na boku sedačky (obvyklé místo ukotvení na středovém sloupku totiž chybí).

Zaujme světelně i zvukově
Auto se startuje tlačítkem a okamžitě zaznamenávám sytý dunivý zvuk laděného výfuku. Takhle hlasitě nezní žádná Škoda, kterou si můžete koupit u dealera, včetně Octavie RS. Do jisté míry je zvukový projev podobný nastartovanému závoďáku Fabia R5. Výfukové plyny směřují za vůz ze všech čtyř koncovek. Jsou pěkně kruhové a plně funkční. I při jízdě je auto slušně hlasité. Na vnějším oválu motokárové dráhy jsem měl možnost jezdit jen rychlostí do 40 kilometrů v hodině. I tak jsem si ale zvuk pěkně užil. Za něj si rozhodně studenti zaslouží palec nahoru. Moc se mi líbil i design dvacetipalcových kol. Na černém podkladu je na loukotích každého kola pětkrát červeně vyznačeno písmeno V neboli římská pětka. Symbolizuje, že Sunroq je v pořadí již pátým automobilem, který zkonstruovali škodováčtí učni.

Za slunečního svitu samozřejmě nešlo moc dobře posoudit další světelné „podpisy“, které studenti Sunroqu přisoudili. Například jsem LED objevil i ve všech čtyřech podbězích kol. Určitě to ale bude vypadat efektně.

Jízdní vlastnosti za výše popsaných podmínek samozřejmě zkoumat nešlo. Kritický ale můžu být vlastně jen k bílému potahu horní části palubní desky. Ta se totiž velmi zrcadlí v čelním skle a za slunečného počasí hodně znesnadňuje výhled ven. V autě ale nic nevrže, rám čelního skla se ani během přejezdu menších nerovností nechvěje. Při zmíněné rychlosti 40 kilometrů v hodině jsem nebyl také schopen posoudit, jak se na jízdních vlastnostech projevilo nasazení tlumičů z Octavie RS, a tudíž snížení světlé výšky o zhruba pět centimetrů v porovnání s klasickým SUV Karoq.

V době mé testovací jízdy měl automobil najeto jen padesát kilometrů. Další budou přibývat jen velmi pomalu. Jedná se totiž o takzvaný showcar, tedy v drtivé většině případů bude při různých škodováckých akcích stát jen tak nehybně na pódiu. I když bychom si určitě nejen my v redakci přáli, aby Škoda zase někdy prodávala auta s karosérií kupé či kabriolet, v dohledné době se něčeho takového s největší pravděpodobností nedočkáme.

Technické údaje: Škoda Sunroq

Délka4382 mm
Šířka1811 mm
Výška1480 mm
Rozvor2638 mm
Motorpřeplňovaný čtyřválec 1,5 TSI se zvětšeným výkonem
Výkon163 k (120 kW)
Točivý moment279 Nm
Zrychlení 0-100 km/h8,6 s
Maximální rychlost195 km/h

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů