Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Výroba Tesly Model 3 nejde podle plánu. Je pomalejší, než si automobilka vysnila

Naše téma
Dominik Valášek | 03.10.2017
dalších 13 fotek
Tesla Model 3. | foto: Tesla
Očekávaná „levná“ Tesla je konečně definitivně hotová, ovšem spuštění její výroby a rozesílání vozů k zákazníkům nejde právě tak hladce, jak si Elon Musk, šéf automobilky, a mnozí další představovali. Zahájení plnohodnotné výroby totiž "něco" blokuje.
Co přesně stojí za zdržením výrobního procesu, to nechce Tesla přesně specifikovat. Vydala jen strohé prohlášení: „Přestože drtivá většina výrobních subsystémů v továrně v Kalifornii a v naší nevadské Gigafactory může operovat ve vysoké kadenci, některé další se aktivují déle, než se očekávalo.“ Co si pod tím máme přesně představit, to bohužel nevíme. V tomhle ohledu americká značka dost mlží.

„Je však důležité zdůraznit, že ve výrobním řetězci Modelu 3 nejsou žádné zásadní problémy. Víme, co musí být opraveno, a věříme, že všechny problémy vyřešíme v brzkém termínu,“ slibuje ale automobilka.

Ať už je ovšem zádrhel kdekoliv, problém vyústil ve výrazně nižší počet vyrobených Modelů 3, než bylo zamýšleno. Původní plán počítal s exponenciálně rostoucí produkcí. V srpnu mělo vzniknout sto testovacích vozů první várky, určených pro zaměstnance Tesly k vychytání posledních nedokonalostí. V září už se mělo vyrobit 1500 aut, jenže to se jaksi nepodařilo a celkové shrnutí za třetí čtvrtletí roku 2017 odhalilo, že se Modelu 3 vyrobilo celkově jen 260 kusů.

Tesla má tedy co dohánět, aby splnila další produkční milník, kterým je 5000 aut za měsíc prosinec, ale hlavně aby postupně uspokojila přibližně půl milionu předobjednávek na nový vůz.

Pro automobilku je ovšem dobrou zprávou, že celkově se produkce a odbyt aut postupně zvyšuje. Během třetího čtvrtletí letoška totiž Tesla dodala celkem 25 930 aut, z toho zhruba 14 000 Modelů S a 11 900 Modelů X. Do konce roku by mohl počet vozů překonat stotisícovou hranici. Možná.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů