Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Staré dobré „géčko" žije. Mercedes pořád vyrábí skoro 30 let starou třídu G

Naše téma
Jan Zajíc | 23.05.2018
dalších 16 fotek
Mercedes-Benz třídy G Professional. | foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz třídy G je bezpochyby legenda na čtyřech kolech. A i když německá automobilka nedávno představila novou generaci, stále vyrábí a zájemcům prodává i starou verzi 461, jejíž věk se nebezpečně přibližuje 30 rokům.
Abychom to celé pochopili, musíme se vydat na začátek, do roku 1979, kdy se zrodil původní Geländewagen, teréňák určený pro tvrdou práci v těžkých podmínkách či pro armádu. První generace nesla označení 460 a vyráběla se do roku 1990. V něm ale přišla změna.

Mercedes rozdělil „géčko" do dvou modelových řad. Zatímco provedení 463 cílilo na civilisty, kteří chtěli luxusní terénní auto (později dokonce i v rychlých verzích AMG), a dostalo proto modernější a „kulturnější" techniku, varianta 461 vycházela z původního modelu. Šlo tedy o klasický pracovní stroj do náročného terénu s robustní technikou a účelným, jednoduchým interiérem.

A zatímco civilní provedení, které se přiblížilo kategorii SUV, právě teď startuje v úplně nové generaci, verze 461 s kořeny z konce 70. let pokračuje dál. Na některých trzích je k dispozici jako varianta s označením Professional. Ještě před několika lety ji Mercedes prodával i u nás, nyní v české nabídce chybí.

Tohle pracovní „géčko" má navíc před sebou dlouhou budoucnost. „Generace 461 pokračuje, nabízíme ji na trzích, kde můžeme prodávat auta, která plní emisní normu Euro 5," řekl webu Road & Track Ian Hadley James z marketingového oddělení Mercedesu. James navíc zdůraznil, že se třída G 461 nadále těší velké oblibě, že její prodeje dokonce stoupají.

Teréňák si zájemci mohou vybrat nejen s tradiční čtyřdveřovou karoserií, ale také třeba s korbou za dvoumístnou kabinou, nebo jako šestikolku.

Generace 461 se přitom stejně jako nejnovější provedení civilní verze vyrábí v závodě Magna-Steyr v rakouském Štýrském Hradci. A bude to tak ještě nějakou dobu. „Zatím nemáme plány na ukončení výroby. Naopak, investujeme prostředky do dalšího vývoje. Pro auto tohoto typu prostě existují trhy," prozradil James.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů