Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Srovnali jsme ceny parkovného na letištích. O kolik zdraží týdenní dovolenou?

Naše téma
Radek Pecák | 01.08.2018
dalších 10 fotek
Parkovací dům C s označením Comfort je také spojen lávkou s Terminálem 2 | foto: Letiště Praha
Zajímali jsme se, kolik stojí týdenní parkovné na všech tuzemských letištích, a také na sedmi v blízkém zahraničí.
Nic, nebo také více než pět tisíc korun. Takové taxy za týdenní parkovné si totiž účtují letiště, ze kterých Češi nejčastěji létají na své dovolené nebo služební cesty. Vyplývá to z redakčního průzkumu, při kterém jsme se zajímali, za jakých podmínek je možné odstavit svůj vůz před nasednutím do letadla.

Do srovnání jsme zahrnuli všech pět tuzemských mezinárodních letišť. Samozřejmě pražskou Ruzyni, dále letiště v Karlových Varech, Pardubicích, Brně a Ostravě. Ze zahraničních letišť nás zajímala ta, která se nacházejí v dojezdové vzdálenosti. Tedy vídeňské, mnichovské, drážďanské, a dále v Lipsku, v Linci, Bratislavě a v polských Katowicích. Ze všech těchto aeroportů létají jak pravidelné letecké linky, tak i charterové lety. I když například z Pardubic či Karlových Varů je jich velice málo.

Docela nás překvapilo, že dvě z těchto dvanácti letišť poskytují parkování zdarma. Konkrétně se jedná o Karlovy Vary a Pardubice. V obou případech jsou přitom parkovací plochy blízko odbavovacímu terminálu a lze se tedy z nich dopravit pěšky. Pochopitelně nejsou hlídaná, což občas může způsobovat různé komplikace. Svědčí o tom výzva na internetových stránkách letiště, aby cestující parkovali ohleduplně a neblokovali cizí auta.

Příznivé ceny za parkování nabízí také Brno a Ostrava. V moravské metropoli požadují za parkování na osm dní 800 Kč, v Ostravě pak za 6-7 dní pětistovku a za 8-9 dní o stokorunu více.

V ČR JE NEJDRAŽŠÍ RUZYNĚ

Nejvíce se zaplatí za odstavení vozu na týden na ruzyňském letišti v Praze. Podle internetového rezervačního systému bychom od 1. do 8. srpna zaplatili 1490 Kč. Byla k dispozici jediná možnost - v parkovacím domě C, tedy v tom, který je nejblíže k oběma veřejným odbavovacím terminálům. S terminálem číslo 2 je dokonce spojen zastřešenou lávkou. Ani v tomto místě však vaše vozidlo nebude střeženo. Takovou možnost sice letiště nabízí - za taxu 3200 Kč/týden, momentálně však zde nebylo žádné volné místo.

Podobnou cenu jako Praha má momentálně třeba i málo známé letiště v Katowicích. To je sice z Prahy vzdálené trošku moc - 460 kilometrů, ale pro cestující z Brna, Olomouce nebo Ostravy to už může být zajímavá alternativa. Na parkovišti, které je nejblíže k odbavovacím přepážkám, si za týdenní stání vozu účtují lehce přes 200 Zlotých (1390 Kč), ale je tu i levnější možnost. Pokud cestující nechají svá auta na 300 metrů vzdálené nehlídané ploše, zaplatí jen 65,5 Zlotých (cca 400 českých korun).

Ceny v Bratislavě rovněž nejsou neúnosné. Taxa za 5-7 dní činí 35 eur, za 8-12 jen o čtyři eura více. Při současném kurzu 25,7 Kč za euro tak zaplatíte devět set korun. Kupodivu levněji než v Praze je také ve Vídni. Nejdražší parkoviště je přímo u terminálu 3 a nyní stojí 40,92 eura za týden. Pokud nebudete líní a odstavíte své auto cca deset minut pěšky od terminálů, pak ušetříte více než 20 euro, pokud zvolíte o pět minut pěší chůze bližší plochu, tak zhruba 12.

Na letišti v Linci se aktuálně ceny za jednotlivá parkoviště pohybují v rozmezí 47 - 71 eur. Suverénně nejvíce ale stojí parkování v areálu letiště v Mnichově. V termínu od 1. do 8. srpna už nám rezervační systém ukázal pouze jedinou možnost k zaparkování. A sice na místě v parkovacím domě P20, odkud je to k terminálu pěšky 3 minuty. Cena však nebyla mírná - 220 euro (5 654 českých korun).

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů