Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda ovládá český trh s auty, v Evropě ale její modely v top 10 chybí

Naše téma
Jan Markovič | 05.11.2019
dalších 17 fotek
V září se prodalo 35 tisíc vozů Volkswagen Golf. Znovu to tak stačilo na první místo. | foto: Volkswagen
Funguje to ale i obráceně. Podle statistik je nejprodávanějším autem Evropy Golf, u nás je čtrnáctý.
Octavia, Fabia, Rapid, Karoq, Kodiaq... To je první pětka nejprodávanějších aut na českém trhu za devět měsíců letošního roku s šestou Hyundai i30 a sedmou Dacií Duster. Porovnání s výsledky z evropského trhu ukazuje, jak moc se chuť řidičů za našimi hranicemi liší. Zatímco u nás je Octavia stabilně bestsellerem, v top 10 nejprodávanějších vozech Evropy zcela chybí. Je až dvanáctá a Škoda Fabia dvacátá.

Statistiky prodejů aut na trzích evropských zemí zveřejnil jako první server Focus2Move, který se zabývá výsledky světových trhů. Z čísel vyplývá, že Volkswagen Golf drží stále neotřesitelnou pozici na prvním místě. A to je jeho zářijový výsledek 35 tisíc prodaných aut o 12 procent nižší než v roce 2018. Celkem se prodalo 346 260 kusů Golfu od ledna do září letošního roku. Druhý byl Renault Clio (273 tisíc kusů) a třetí Volkswagen Polo s 206 tisíci kusy.

Zajímavé je porovnání s českým trhem. Zatímco Golf se drží alespoň na čtrnáctém místě s třemi tisíci prodanými kusy za devět měsíců, Clio je osmnácté s 2500 kusy a Polo dokonce jednačtyřicáté! To proto, že si ho pořídilo jen zhruba 1100 lidí. Důvodem je i fakt, že jeho roli v Česku uzurpuje právě Škoda Fabia.

Jestli je nějaké auto, kterému se daří u nás i v Evropě, tak je to bezesporu laciné SUV Dacia Duster. V celkovém hodnocení je třinácté s 172 tisíci udanými kusy. Jen za září se ho ale prodalo přes 13 tisíc, což je oproti loňskému roku navýšení o 14,5 procenta. U nás je Duster aktuálně sedmý s 4800 prodeji za devět měsíců. Také roste, i když jen mírně (2,5 procenta).

Ve všech statistikách prodejů je ale důležité upozornit na fakt, že pokles čísel ještě nemusí znamenat ztrátu zájmu. Může jít jen o to, že lidé vyčkávají na příchod nového modelu. To je případ nejen Volkswagenu Golf, který se už veřejnosti v novém vydání představil, ale i Škody Octavia. Obě auta si ale díky vysokým prodejům i tak drží náskok. Tedy Golf v Evropě a Octavia v Česku.

Focus2Move zveřejnil žebříček top 100 nejprodávanějších aut. Za pozornost tak stojí i jeho chvost. Tam propadl Opel Insignia s necelými 42 tisíci prodeji. Nedaří se ani Citroënu C1, Hondě Civic, Opelu Karl nebo Mazdě CX-5. Škoda Superb je v Evropě na 79. místě, u nás nepřekvapí její devátá příčka.

Podívejte se do přiložené fotogalerie, kde si můžete prohlédnout 20 nejúspěšnějších aut v Evropě seřazených podle prodejů za devět měsíců roku 2019 a to od dvacátého místa směrem k prvnímu. Pro úplnost u nich najdete i údaje jen za září.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů