Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Shelby ukázalo speciální Ford Mustang. Má 1000 koní a nesmí na silnici

Naše téma
Daniel Fuglevič | 03.11.2017
další 3 fotky
Shelby 1000. | foto: Shelby American
Od renomovaného úpravce jménem Shelby přichází další monstrózně vyladěný Ford Mustang. Novinka se bude vyrábět pouze v limitovaném počtu, má pochopitelně výkonu na rozdávání a nakonec možná někoho i zklame. Je totiž určena čistě pro okruhové využití.
Upravený Mustang jednoduše nazvaný Shelby 1000 byl představen v rámci automobilové výstavy SEMA v Las Vegas a vychází ze standardní pětilitrové verze Fordu Mustang GT. Níže zmíněný balíček úprav je však u Shelby možné aplikovat na jakýkoliv Mustang od roku 2015.

Pětilitrový osmiválec tu nahrazuje upravený 5,2litrový osmiválec z ostřejšího Shelby GT350, který dostal navíc kompresor značky Whipple. Hlavně ten zajišťuje posílení výkonu až na 1000 koní (745 kW).

Proti GT350 jde tedy o skoro dvojnásobek, přičemž vůči standardnímu Mustangu GT jde o nárůst o celých 550 koní (404 kW). Samozřejmostí je instalace například nového palivového systému, mezichladiče, výfuku, upravení řídící jednotky a posílení manuální převodovky. Ano, Shelby 1000 má šestistupňovou mechanickou skříň.

S přihlédnutím k jízdě pouze na trati pak přibyl Mustangu plně nastavitelný podvozek, širší rozchod kol, účinnější brzdy Brembo a větší disky s „lepivějšími“ pneumatikami. Karoserie nakonec musela dostat řádný bodykit s novou maskou, kapotou, širšími blatníky a zadním difuzorem.

Shelby přitom modelem 1000 navazuje na přechozí generaci těchto úprav pro modely Mustangů z roku 2012. Tehdy ovšem firma nabízela silniční nebo okruhovou verzi. U nové generace byl ale díky rozsáhlostí úprav nyní problém s homologací a dodržením emisních limitů, a tak se Shelby rozhodl nabízet novou „tisícovku“ jen jako okruhovou hračku.

Bohužel, prozatím nejsou zveřejněny dynamické schopnosti vozu a stejně tak čekáme na pohled pod kapotu na onen upravený motor.

V plánu je vyrobit pouze 50 kusů ročně, přičemž výroba začne až na začátku příštího roku. Zájemci o úpravu svého Mustangu by si měli připravit v přepočtu asi 3,7 milionu korun. Pokud však budou chtít Shelby 1000 koupit jako zbrusu nové auto, musí připočíst ještě cenu nového Mustangu, tedy minimálně asi dalších 800 tisíc.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů