Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Pětina Čechů přiznala řízení pod vlivem. Co dělat, když potkáte opilého řidiče?

Naše téma
Viola Procházková | 23.12.2023
foto: Freepik.com
V uplynulém roce v Česku došlo k více než čtyřem tisícům dopravních nehod, u nichž hrál roli alkohol. Riziková sezóna právě klepe na dveře. Jak se vyhnout střetu s opilým řidičem a co dělat, když už se vám přihodí?
Vzhledem k všudypřítomné osvětě by se mohlo zdát, že nezodpovědná jízda pod vlivem alkoholu patří minulosti, ale opak je pravdou. Oproti loňskému roku sice počet přestupků souvisejících s pitím klesl, problém však ze silnic zdaleka nemizí.

Významnou roli hraje jistě fakt, že jako národ máme k alkoholu veskrze pozitivní vztah. Dle statistiky z roku 2022 spotřebují Češi 169,5 litrů alkoholu ročně na hlavu, přičemž jsou započítány i děti. V pomyslné hitparádě oblíbených drinků vítězí pivo s 142,9 litry na osobu ročně, následuje víno s 19,9 litry, lihovin si dopřejeme 6,8 litru za rok.

Při takové spotřebě není divu, že podnapilý člověk se sem tam ocitne i na místě řidiče. Z výzkumu společnosti Nextbase, výrobce palubních kamer, provedeného ve spolupráci s výzkumnou agenturou YouGov Deutschland GmbH vyplynulo, že pod vlivem alkoholu někdy sedlo za volant 20 procent českých řidičů. Jen o něco méně hříšníků je v Polsku - 18 procent -, naopak v Německu se k pití a následnému řízení přiznalo dokonce 27 procent respondentů.

Počet nehod klesá minimálně
Že nejde o marginální problém, dokazuje i 4395 dopravních nehod zaviněných řidiči pod vlivem alkoholu, k nimž u nás došlo v roce 2023. Ve srovnání s rokem 2022 je to jen o 16 méně. Dle statistik Policie České republiky přibylo nehod pod vlivem alkoholu do hranice 1,5 promile, naopak namol opilých řidičů mírně ubylo. Klesl i počet obětí na životech ze 17 na 7. „Přestože pozorujeme mírný pokles v počtu nehod zaviněných alkoholem, je nezbytné posílit osvětu a zavést ještě přísnější opatření,“ uvádí Oldřich Kassl, koordinátor Besip Praha.

Vzhledem k tomu, že v Česku platí nulová tolerance alkoholu za volantem již od roku 1953, zbývá jen přitvrzení sankcí. Od 1. ledna 2024 tak budou postihy za řízení pod vlivem zas o něco přísnější. Při naměřené hladině alkoholu nad 0,3 ‰ dostane řidič pokutu 7 000 - 25 000 korun, k tomu 6 trestných bodů a zákaz řízení na 6 až 18 měsíců. Odmítnutí testu na alkohol či jiné návykové látky přinese pokutu 25 000 - 75 000 korun, 6 bodů a zákaz řízení na 18 až 36 měsíců.

Opilému jděte z cesty, s důkazy pomůže kamera
Řidiče pod vlivem na dálku těžko identifikujete, každopádně se však vyplatí zbystřit, jestliže se vozidlo ve vaší bezprostřední blízkosti pohybuje neobvykle. Podle Oldřicha Kassla ´je klíčové zachovat bezpečnou vzdálenost. „Nikdy nevíte, jestli jde o řidiče unaveného, se zdravotními obtížemi nebo opilého, ale dodržování větší než běžné bezpečné vzdálenosti vám pomůže minimalizovat riziko,“ radí Kasl.

Raději se nepokoušejte podezřelé vozidlo předjíždět, neboť řidičova nepředvídatelná reakce snadno způsobí nehodu. Rozhodně se vyhněte jakékoliv konfrontaci. Pokud k ní přesto dojde, neocenitelným svědkem situace se stává palubní kamera, která veškeré dění zaznamená. Není výjimkou, že řidič pod vlivem od nehody ujede a bez důkazu budete před policií i pojišťovnou jen těžko hájit svá práva.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů