Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dálniční známka 2024: zde je návod, jak ji koupit jednoduše jako dárek k Vánocům

Naše téma
Radim Šlezingr | 20.12.2023
Ilustrační foto: Dálnice | foto: Deník/Petr Kinšt
Také na poslední chvíli přemýšlíte, co dát svému blízkému pod vánoční stromeček? Pokud je motorista, co třeba dálniční známku? Je to dárek praktický, hodnotný a jeho pořízení zvládnete i z domova, aniž byste museli někam chodit. Tady je návod, jak na to.
Dálniční známka patří k stálicím dárkových „předmětů". A to nejenom těch vánočních. Získat ji mohli v minulosti například čtenáři novin jako bonus k předplatnému, objevovala se v tombolách společenských plesů, nejednoho motoristu potěšila také jako narozeninový dárek. Prostě dálniční známku potřebuje každý řidič, který chce jezdit po zpoplatněných úsecích dálnic, takže jejímu nákupu se stejně nevyhne.

Zatímco ještě donedávna měla dálniční známka u nás „papírovou“ podobu a řidiči si ji vylepovali na přední sklo svého vozu, od prosince 2020 kupujeme dálniční známku v elektronické podobě. To ale nic nebrání tomu, abychom ji jako dárek pod stromeček pořídili i nyní.

Jak ověřit platnost dálniční známky, zjistíte ve videu:
Musíte k tomu ale znát registrační značku konkrétního vozidla obdarovaného, třeba tatínka, bratra nebo švagra. Pak už stačí jen navštívit web www.edalnice.cz a v části „Oveření platnosti“ po zadání SPZ a státu registrace zjistit, kdy končí platnost stávající dálniční známky. Systém potom ukáže, dokdy je dálniční známka přesně platná. Platnost nové dálniční známky se může překrývat s platností současné.

Dálniční známka je skvělý dárek pro ty motoristy, kterým končí platnost ročního kuponu v prvních měsících roku 2024. Mnoho řidičů si je totiž kupuje právě na začátku roku, což souvisí ještě s dřívějšími papírovými známkami, které platily vždy do konce ledna. Takže většina řidičů na platnost papírových známek plynule s její elektronickou verzí navázala.

Na stejném webu www.edalnice.cz můžete elektronickou známku také zakoupit. Je to jednoduché. Uvedete stát registrace, SPZ a počátek platnosti dálniční známky. No a stačí už jen zaplatit, připravit si třeba rukou psaný dárkový poukaz s informacemi o kuponu, zabalit ho a dát pod stromeček. Elektronickou dálniční známku je možné koupit i na obchodních místech (Česká pošta a EuroOil).

Zatímco roční papírové dálniční známky měly platnost jeden kalendářní rok s přesahem jeden měsíc na každou stranu (například roční dálniční známka pro rok 2020 platila od 1. prosince 2019 do 31. ledna 2021), elektronické roční dálniční známky mají „plovoucí“ platnost jeden rok. Takže začátek jejich může být třeba k datu 20. února. V současné době systém umožňuje zakoupit řidičům roční dálniční známky se začátkem platnosti do konce března.

V příštím roce od 1. března se ceny dálničních známek změní, což se dálničních známek zakoupených jako letošní vánoční dárek zatím týkat nebude. Roční dálniční známky zatím stojí 1500, třicetidenní 440 a desetidenní 310 korun. Pro auta poháněná biometanem a zemním plynem platí poloviční sazba. Od 1. března 2024 nově řidiči zaplatí za celoroční kupon o osm stovek více, tedy namísto 1500 korun tedy 2300 korun. Pro vozidla na zemní plyn nebo biometan je cena ročního kuponu stanovena na 1150 korun. Řidiči hybridů s emisemi CO2 do 50 g/km zaplatí za roční kupon 570 korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů