Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Autoškoly se připravují na sedmnáctileté řidiče. Na cestách je potkáme od ledna

Naše téma
Radim Šlezingr | 15.11.2023
Ilustrační foto: Autoškola | foto: Archiv Deníku
Mladí řidiči budou mít od příštího roku možnost řídit auto s řidičákem skupiny B pod dohledem mentora už od 17 let. Novinku umožní od 1. ledna 2024 novela zákona o silničním provozu. Do autoškol tak zamíří historicky nejmladší zájemci o řidičák na auto. Autoškoly se na ně už připravují.
Autoškoly u nás se připravují na novinky, které přinese od ledna příštího roku novela zákona. Už nyní se mohou seznamovat s tím, co se od nového roku chystá. Důležitou akcí pro ně byla říjnová konference Budoucnost vzdělávání řidičů v Praze, na kterou dorazilo téměř šest stovek učitelů autoškol, zkušebních komisařů a zástupců odborné veřejnosti.

„Od 1. ledna roku 2024 čeká sektor vzdělávání řidičů mnoho zásadních novinek. Pro moderní vzdělávání a přípravu řidičů máme novinky jako L17 a řidičák na zkoušku. Akci jsme uspořádali především proto, abychom se změnami co nejlépe seznámili odbornou veřejnost a také si vyslechli jejich zpětnou vazbu přímo z terénu. Dobré vzdělávání řidičů je naší společnou prioritou a zodpovědností,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka.

Agresivita za volantem vede k tragédii:
Zástupci autoškol se tak mohli seznámit s možností pro začínající řidiče, kterými jsou řidičák na zkoušku či systém řízení od 17 let pod dohledem mentora (L17). Zástupci Asociace autoškol na konferenci také představili nový Manuál a Aplikaci pro Mentory začínajících řidičů v systému L17. Spuštěn je už i nový web autoskolal17.cz. Na něm se mohou nejmladší zájemci o řidičák seznámit s podmínkami získání řidičského oprávnění už nyní.

„Jsme velmi rádi za tuto konferenci, díky které se vyučující v autoškolách lépe seznámí s nadcházejícími změnami. Řidičák na zkoušku a systém řízení už od 17 let opravdu představuje takovou malou revoluci na našich silnicích a věříme, že výrazně pomohou zlepšit bezpečnost provozu. Asociace autoškol připravila pro žadatele, jejich rodiče i autoškoly přehledné informační materiály, které jim pomohou,“ uvedl Aleš Horčička, předseda Asociace autoškol ČR.

Také budoucí mentoři začínajících řidičů mají možnost připravit se na svou roli už nyní na polygonech, kde v rámci projektu Start Driving zdokonalují ve své jízdě mladí řidiči od 18 do 24 let.

„Letos máme ještě dva speciální termíny pro mentory mladých začínajících řidičů v projektu Start Driving - 16. listopadu v Jihlavě a 19. listopadu v Sosnové. Bude tam přibližně 60 osob, z toho polovina právě tatínků a maminek, kteří od 1. ledna 2024 budou moci fungovat v rámci systému L17,“ uvedl na dotaz Deníku Aleš Horčička.

Kdo jsou mentoři?
Žadatel v režimu L17 bude moct získat od 1. ledna 2024 řidičské oprávnění skupiny B už od věku 17 let. V rámci jejich výuky je začneme na silnicích potkávat od začátku příštího roku. L17 je alternativa k běžnému systému autoškoly, která umožňuje absolvovat výuku a výcvik v autoškole před 17 lety věku a závěrečné zkoušky již v sedmnácti letech. Auto budou moci řídit první rok jen pod dohledem konkrétního zkušeného řidiče – takzvaného mentora. Mentorem bude nejčastěji někdo z rodičů. Hlavní myšlenkou systému L17 je umožnit mentorům předávat své řidičské zkušenosti i svým dětem, a pomoci tak snižovat nehodovost mladých začínajících řidičů. Ti totiž patří dlouhodobě k jedné z nejrizikovějších skupin v nehodovosti na silnicích. 

V případě řidičského průkazu na zkoušku jde o preventivní opatření pro začínající řidiče. Pokud dva roky od získání řidičského oprávnění spáchá šestibodový přestupek nebo mu bude odebrán řidičský průkaz za závažný přečin, bude muset absolvovat dopravně psychologickou přednášku a takzvaně evaluační jízdu.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů