Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Stovky sedmnáctiletých řidičů už brázdí silnice. Mentory jim dělají rodiče

Naše téma
Miroslav Elsnic | 12.02.2024
Ilustrační foto: Mladí řidiči mohou řídit auto od sedmnácti let pod dohledem mentora | foto: Deník/Jiří Kopáč
V průběhu lednu úspěšně absolvovalo závěrečnou zkoušku o řidičské oprávnění 666 sedmnáctiletých řidičů. Necelá polovina z nich ještě čeká na předání řidičského průkazu. Zároveň se plní i registr mentorů, kterých bylo podle informací mluvčího ministerstva dopravy Františka Jemelky ke konci ledna zapsáno 1050.  
Nejčastěji se jako mentoři zapisují rodiče. „Jak jsme předpokládali, podle dat jsou z osmdesáti procent mentory začínajících řidičů rodiče,“ sdělil předseda Asociace autoškol ČR Aleš Horčička.

Asociace autoškol ČR koncem loňského roku spustila webové stránky zaměřené na projekt L17. Zde se mohou všichni zájemci dozvědět nejen potřebné informace, ale stáhnout si i vzdělávací příručky.

„Webové stránky navštěvují denně tisíce návštěvníků. Každý den odesíláme do autoškol a zájemcům tištěný manuál pro mentory. Těší mne i to, že jsem již na silnicích potkal auta se samolepkou L17,“ poznamenal Horčička s tím, že mít označené vozidlo není ze zákona nutné.

Česko se novinkou inspirovalo v zahraničí. Podobné projekty fungují například v Německu či Rakousku. Podle expertů by mohl být projekt úspěšný. „Řidiči pojedou i po silnicích mimo běžné trasy autoškol. Naučí se jezdit v různých obdobích roku a za rozdílných povětrnostních podmínek, zdolají delší cesty i třeba po dálnicích ve vyšší rychlosti. Poznají tak reálně mnohem více skutečný provoz a získají cenné zkušenosti. Navíc zde nastane určitá zodpovědnost, protože rodič na sedadle spolujezdce nemá k dispozici pedály jako vozy v autoškole,“ sdělil už dříve dopravní expert Roman Budský.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů