Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Auto v muzeu moderního umění? Do toho v New Yorku teď patří i Fiat 500

Naše téma
Jiří Švamberk | 16.12.2018
dalších 17 fotek
foto: Fiat
Italská legenda se dostala mezi exponáty výstavy oslavující ikony industriálního designu.
Věhlasné Muzeum moderních umění v New Yorku (MoMA) vystaví originální Fiat 500 řady F v rámci výstavy „Value of Good Design“. Tato výstava má být oslavou ikonického industriálního designu a muzeum si pro tyto účely z Itálie pořídilo vlastní kousek, pochopitelně ve 100% originálním stavu.

Fiat 500 patří mezi nemnoho automobilů, které postavily Evropu na kola a zároveň nabídly design, který se ani po desítkách let neokoukal.

Muzeum vybralo právě řadu F, protože se jedná o nejoblíbenější provedení ikonického klasického vozu. Tento typ se vyráběl mezi lety 1965 až 1972 a zosobňuje designové hodnoty poloviny 20. století.

Společně s dalšími verzemi původního „cinquecenta“ (Sport, D, L a R) prodal Fiat přes 4 miliony kusů automobilu, jehož funkční a zároveň roztomilý vzhled má na svědomí Dante Giacosa. Stejný muž nakreslil také 500 Topolino a 500 Nuova.



Originální 500 byl navržen jako automobil pro masy s motorem vzadu a relativně velkým vnitřním prostorem, kam se vešli čtyři cestující. Standardně byl vybaven plátěnou stahovací střechou, která mu dodala punc luxusu, jelikož stahovací střecha v té době byla synonymem přepychu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů