Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vyzkoušeli jsme nový kombík Opel Insignia. Zaujme šikovným kufrem i jízdou

Naše téma
Dominik Valášek | 26.09.2017
dalších 24 fotek
Opel Insignia Sports Tourer. | foto: Dominik Valášek
Po liftbacku, kterému Opel říká Grand Sport, přichází na trh i praktičtější kombi verze nové generace Insignie. Ta je zejména na našem trhu velmi významná, neboť zatímco celosvětově se prodá dlouhé Insignie jen necelá polovina, u nás je zájem o kombík daleko větší a v prodejích tvoří tato varianta nadpoloviční většinu.
Je dobrou zprávou, že ani s příchodem kombíku, nevytratila se z Insignie ani špetka její elegance. Siluetu s postupně se zužujícími okny doplňuje zajímavý prvek v podobě chromované linie táhnoucí se od A sloupků a postupně se rozšiřující kolem víka kufru až do zakončení v zadních LED lampách. Něco podobného dostala už dlouhá Astra poslední generace, a co se vzhledu týče, Opel svoje kombíky opravdu umí.

Interiér samozřejmě nedoznal žádných změn oproti liftbacku. I tady dominují zejména vynikající sedačky s AGR certifikací (příplatkové), které disponují třeba dofukovacími bočnicemi, výsuvnou stehenní opěrkou, vyhříváním, ventilováním a masážní funkcí. Před řidičem se nachází částečně digitální přístrojový panel a uprostřed palubky velký dotykový displej s navigací.

Insignia mezigeneračně drobně vyrostla, výrazně ztratila na hmotnosti a také se rozrostl její prostor v interiéru. Na zadních sedadlech je o 25 mm více místa pro kolena, o 31 mm více místa nad hlavou a i já se svými 184 centimetry se vejdu „sám za sebe“ naprosto komfortně.

Kufr je pochopitelně jedním ze stěžejních bodů kombíku. Insignia pojme v základním postavení sedadel slušných 520 litrů a pro fixaci poslouží systém kolejnic s posuvnou přepážkou. Při sklopení všech sedadel je to potom 1638 litrů a od nakládací hrany, která tvoří jen minimální schod, má ložná plocha rovné dva metry.

Kufr s hezkou vychytávkou
Už i Opel dostal také bezkontaktní otevírání „kopnutím“ pod nárazník a milá vychytávka tkví v symbolu otevřeného kufru promítaném na zem. To aby bylo na první pohled jasné, ve kterých místech mávat pod nárazníkem nohou.

Na otestování během přibližně stokilometrové trasy, kombinující dálnici, město i okresky, volím rovnou nejvýkonnější variantu Insignie, vybavenou vrcholným benzínovým dvoulitrem. Motor se chlubí 260 koňmi (191 kW) výkonu a je vždy spjat výhradně s osmistupňovou automatickou převodovkou a pohonem všech kol.

Zvláštností pohonu je ovšem absence klasického zadního diferenciálu. Insignia místo něj dostala dvojici elektronicky ovládaných spojek, takže může elektronika přesně určit, kolik točivého momentu pustí na které kolo. Výsledkem je „pozitivní“ vektorování točivého momentu v zatáčkách, tedy nikoliv bržděním vnitřního kola, ale naopak přidáváním síly na kolo vnější.

Benzínový dvoulitr autu sluší
Benzínový dvoulitr je v útrobách Insignie velmi důstojnou motorizací. Motor silně táhne ve středním pásmu otáček, převodovka hladce řadí, hladce a pružně se rozjíždí a škoda je jen delšího zaváhání při prudším sešlápnutí plynového pedálu. Než převodovka podřadí a auto začne svižně zrychlovat, uplyne pocitově docela dlouhá doba.

Jednou z největších domén vozu je nicméně perfektně naladěný podvozek. Testovaná verze měla k dispozici adaptivní odpružení FlexRide, přepínatelné do módů Tour, Normal a Sport. Zatímco v režimu Tour je podvozek maximálně poddajný a jízda je v rozumných mezích houpavá, v režimu Sport zavěšení spolu s řízením přituhne a auto je náhle mnohem jistější, nenaklání se v zatáčkách a díky pohonu všech kol je nedotáčivost zcela eliminována.

Oproti základní Insignii Grand Sport je kombík Sports Tourer dražší o přijatelných 25 tisíc korun. První cena je proto nastavena na 594 900 korun a za tuto částku je k mání přeplňovaný benzínový čtyřválec 1.5 Turbo o výkonu 140 koní (103 kW), manuální převodovka a pozoruhodné množství výbavy.

Základní výbava není špatná
V základní ceně je obsaženo třeba LED denní svícení a zadní LED lampy, tempomat, kožený multifunkční volant nebo autorádio se sedmipalcovým dotykovým displejem, USB vstupem a Bluetooth handsfree.

Testovaná motorizace, která automaticky obsahuje osmistupňovou převodovku, pohon všech kol a adaptivní podvozek, je k dispozici od druhé nejvyšší výbavy Dynamic a vychází na 874 900 korun.

Kompletní ceník je k mání zde.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů