Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Prozkoumali jsme nové BMW X1. V Karlových Varech ho vystavují až do neděle

Naše téma
Radek Pecák | 08.07.2022
dalších 8 fotek
Nová generace BMW X1 (2022) | foto: BMW
Auto již má české ceny. Nabízet se bude s pohonem předních nebo všech čtyř kol, s benzinovými i naftovými motory a rovněž v plně elektrické verzi.
Jedno je jisté - nová generace modelu X1, který sice stále zůstává vstupní branou do světa SUV značky BMW, již se stává dostatečně prostorným rodinným vozem. Dospěli jsme k tomu po seznámení s vystaveným exemplářem v BMW Lounge na Divadelním náměstí v Karlových Varech. Mnichovská automobilka je totiž partnerem zdejšího filmového festivalu.

Karosérie nabobtnala ve všech směrech. Nejvíce na délku - o více než pět centimetrů a rovněž na výšku. V tomto případě je střecha nad zemí o čtyři centimetry výše než u předcházející generace. Rozvor se pak natáhl o dva a šířka rovněž o dva centimetry.

Auto si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Zavazadlový prostor, který má v případě spalovacích pohonných jednotek základní objem 540 litrů, lze zvětšit díky možnosti posouvání zadních sedaček v rozsahu 13 centimetrů. Pokud jsou ale v zadní poloze, pak můžou také vzadu bez problémů cestovat rovněž urostlí dospělci.

Interiér vpředu vychází z verze, která je už známa z nového BMW 2 Active Tourer. To znamená, že mezi sedačkami přechází loketní opěrka plynule v ovládací panel, na kterém je také volič převodovky. Na palubní desce je pak dvojice navzájem propojených displejů.

BMW zatím nehodlá nějak zásadně redukovat nabídku pohonných jednotek. A tak si zákazník bude moci vybrat jak zážehové, tak vznětové agregáty, dále také plug-in hybrid a plně elektrickou variantu.

Další motorizace budou přicházet postupně
Nejlevnějším provedením (v Česku přijde na 899 600 Kč) je verze s Drive18i. Výkon je poměrně skromných 136 koňských sil. Nejlevnější diesel 18d, který disponuje výkonem 150 koní, začíná na úrovni 959 400 Kč.

Zatímco tyto verze mají poháněnou pouze přední nápravu, další dvě už mají poháněna všechna kola. XDrive 23i s výkonem 204 koní přijde na minimálně 1 138 800 Kč, diesel 23d se 197 koňmi vyjde na 1 124 500 Kč.

Cena elektrické varianty zatím nebyla zveřejněna. Technická data však ano. Tedy vězte, že iX1 pohánějí dva elektromotory se systémovým výkonem 313 koňských sil a točivým momentem 494 Nm. Baterie má kapacitou 64,6 kWh, což při normované spotřebě kolem 18 kWh na 100 kilometrů vystačí na dojezd a jedno nabití přibližně 420 kilometrů.

Elektromobil se může rozjet na tempo 180 kilometrů v hodině, z nuly na stovku zrychluje během 5,7 sekundy. U stojanů s rychlým dobíjením lze využít výkon 130 kW, doma nebo v práci u wallboxu se nabízí buď 11 kW (se sériově dodávanou palubní nabíječkou) nebo 22 kW (s příplatkovou verzí).

Později budou ještě k mání prostřední výkonové verze 20i a 20d a také dvojice plug-in hybridů. Oficiální start prodejů nové generace BMW X1 na českém trhu nastane první říjnový den.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů