Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Přísnější tresty pro piráty silnic: policie v lednu zabavila přes sto řidičáků

Naše téma
Miroslav Elsnic | 22.02.2024
Policejní kontrola, ilustrační foto | foto: Deník/Zdeněk Vaiz
Více než stovka řidičů letos přišla v souvislosti se zpřísněním postihů za výrazné překročení rychlosti o řidičský průkaz. Policisté ho hříšníkům odebrali hned na místě. Jedním z nich byl i šofér, který na Kroměřížsku jel téměř 200 kilometrů v hodině. Kromě okamžitého zabavení řidičáku a šesti trestných bodů mu hrozí pokuta až pětadvacet tisíc korun.
„V průběhu ledna zadrželi dopravní policisté za vysoké překročení rychlosti 117 řidičských průkazů,“ uvedla policejní mluvčí Irena Pilařová.

Přísnější jsou i pokuty za rychlou jízdu. To se promítlo i do celkovém částky vybraných pokut za leden.  Oproti lednu 2023 je částka vyšší o víc než deset milionů korun. „Od začátku roku jsme uložili za rychlostní přestupky dohromady 16 471 pokut v celkové výši 29 184 900 korun. Do správního řízení putovalo oznámení 846 řidičů,“ doplnila Pilařová.

Vysoká rychlost je jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod v Česku. Jen v loňském roce řešili dopravní policisté téměř 95 tisíc dopravních nehod. Zhruba 13 tisíc karambolů bylo kvůli nepřiměřené rychlost. Do této kategorie policisté řadí nejen překročení maximální povolené rychlosti, ale také nehody, kdy řidič nepřizpůsobí rychlost aktuálnímu stavu vozovky. V praxi se jedná například o rychlou jízdu po mokré silnici.

„Nepřiměřená rychlost způsobí čtyři z deseti úmrtí na českých silnicích. Nový bodový systém zpřísňuje postihy nebezpečného jednání. Vyšší tresty musí očekávat řidiči, kteří páchají vědomě ty nejnebezpečnější přestupky, a ohrožují tak všechny okolo sebe,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka.

Podle některých odborníků sice ke zpřísnění trestů došlo, ovšem ve srovnání se zahraničím je to stále málo. I proto si v Česku řidiči dovolí na silnicích více než jinde.

„Ve Skandinávii, Francii či třeba Itálii hrozí za výrazné překročení rychlosti vysoké pokuty, policisté mohou i zabavit auto. V Maďarsku může řídit kvůli agresivnímu stylu jízdy putovat do vězení. V Polsku policisté mohou zabavit vůz nejen za vysokou rychlost, ale i jízdu pod vlivem alkoholu. My jsme v Česku stále jakýmsi ostrůvkem s měkčími tresty,“ upozornil mluvčí Ústředního automotoklubu Igor Sirota.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů