Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tohle jsou nejpřehlíženější ojetiny v Česku. Některé překvapí, třeba jedna Škoda

Naše téma
Daniel Fuglevič | 09.10.2017
dalších 8 fotek
Nejpřehlíženější ojetiny roku 2017. | foto: Automix
Při výběru ojetiny se lidé kromě rozumu, faktů a ověřených informací rozhodují velkou mírou i jistými "pocity" nebo vztahem k určitému modelu či automobilce. Proto jsou některé vozy více přehlíženy, ačkoliv ve skutečnosti nejsou vůbec špatné. Koukli jsme se na největší „outsidery“ letošního roku.
Přehled vychází ze statistik největšího prodejce ojetých vozů u nás, společnosti AAA Auto. A ukazuje, že při výběru nového vozu se zákazníci nerozhodují pouze na základě svých reálných potřeb, ale nechávají se unášet emocemi.

Pozitivní očekávání spojená s určitou značkou nebo modelem pak při výběru vozu často převáží nad střízlivým vyhodnocením jeho nejdůležitějších užitných vlastností a předností.

Stane se tak, že popularita nebo naopak nepopularita některých modelů často nemá opodstatnění a jisté modely automobilů jsou opomíjeny neoprávněně, přestože svými vlastnostmi i cenou často předčí oblíbenější konkurenci.

Desítku nejpřehlíženějších ojetin s krátkým komentářem najdete níže. Možná budete překvapeni, která auta se do nelichotivého přehledu dostala. A jistě budete překvapeni, že v něm najdete i jednu škodovku.

Citroën C-Crosser & Peugeot 4007 (2007 – 2013)
Citroën C-Crosser.


Francouzské vozy odvozené od Mitsubishi Outlander nikdy nedosáhly stejné popularity jako původní model japonského výrobce. Hlavním důvodem prodejního neúspěchu nových vozů byla cenová politika a malá nabídka variant. Peugeot a Citroën byly vždy čtyřkolky a kromě málo žádaného benzínového motoru 2.4i (170 k/125 kW) byly k dispozici pouze s motorem 2.2 HDI (156 k/115 kW). Díky původní nepopularitě však můžete dnes tyto „japonské Francouze" sehnat levněji než stejně vybavené a ojeté Mitsubishi Outlander.

Fiat Croma (2005 – 2010)
Fiat Croma.


Kříženec kombi a MPV je možná trochu zvláštní a zaryté předsudky vůči automobilce Fiat oblíbenosti určitě nepomáhají ani dnes. Ve své třídě ale nabídne Croma docela kvalitní materiály a zajímavé barevné kombinace interiéru, přičemž modely s naftovými motory patří mezi ty spolehlivější. Hlavní předností Cromy je ale vnitřní prostor, který je v poměru s cenovkou velmi štědrý.

  

Chevrolet Lacetti  (2004 – 2010)
Chevrolet Lacetti.


Levný sedan velikosti Volkswagenu Golf či Opelu Astra se sice nemůže konkurenci rovnat kvalitou zpracování interiéru, nicméně jde o velmi prosté a jednoduché auto se solidní spolehlivostí. Někdo může vidět nevýhodu v ukončeném oficiálním zastoupení značky Chevrolet v Evropě. Pravdou ovšem je, že náhradních dílů je k dispozici stále dostatek a za málo peněz. Lacetti se totiž pro některé východoevropské a asijské trhy vyrábí dodnes.

Škoda Superb 1.6 TDI (2010 – 2015)
Škoda Superb Combi.


Superb s naftovou motorizací 1.6 TDI (105 k/77 kW) zůstává stále ve stínu svého předchůdce s motorem 1.9 TDI. Novější motor sice poskytuje stejný výkon, točivý moment v širokém rozsahu otáček a spotřebu kolem pěti litrů na 100 km, výhodou je i kultivovanější a tišší chod, přesto o něj lidé nestojí. Raději v této generaci sáhnou po výkonnějším motoru 2.0 TDI (140 k/103 kW), který nabízí mnohem lepší dynamiku a při lehké noze i stejnou spotřebu. O praktičnosti a schopnostech Superbu je pak zbytečné psát, velkou škodovkou nic nezkazíte.

Suzuki Swift (2005 – dodnes)
Suzuki Swift.


Swift je vydařeným malým autem, které se plně vyrovná konkurenci v podobě Škody Fabia, Fordu Fiesta nebo třeba Hyundaie i20. Hezky se řídí, je docela praktický, úsporný a spolehlivý. Potenciální kupci ale mají obavy hlavně z nedostatečné servisní sítě značky Suzuki. Obecné přehlížení Swiftu jej ale dělá skvělou koupí za málo peněz, a to i v případě ostřejší verze Swift Sport.

 

Suzuki Wagon R+ (2000 – 2007)
Suzuki Wagon R+.


Dalším přehlíženým Suzuki je model Wagon R+, který bohužel dojíždí na výše zmíněnou dostupnost servisní sítě Suzuki. A tím pádem nemůže konkurovat dvojčeti v podobě Opelu Agila. Ten je totiž mezi zájemci o malý, avšak na svou třídu prostorný vůz mnohem více preferovaný. I díky tomu lze u Suzuki narazit na nižší cenu, zatímco se jedná o obecně bezproblémové a spolehlivé auto.

Hyundai H-1 (2008 – dodnes)
Hyundai H-1.


Korejská alternativa Volkswagenu Transporter, Mercedesu-Benz Vito či Opelu Vivaro bohužel nemůže těmto známějším „dodávkám“ konkurovat už jen kvůli známým předsudkům vůči starším vozům značky Hyundai. Pokud tuto duševní nevýhodu přehlédnete, skončíte s prostorným vozem, který má vůči starší generaci vychytanou antikorozní ochranu a nabízí pod kapotou silný 2,5litrový motor (136 k/100 kW až 170 k/125 kW).

Seat Cordoba 1.2 (2003 – 2008)
Seat Cordoba.


Starší Cordoba s dvanáctistovkou pod kapotou patří opět do kategorie přehlížených, ale přitom nenáročných a úsporných vozů. Majitelé popisují jako výhodu skvěle naladěný podvozek a tím pádem celkově dobré jízdní vlastnosti. Nejčastější problémy pak způsobuje únava napínáku rozvodového řetězu. Ten už však dnes bývá u většiny vozů s doloženou servisní historií vyměněn.

 

Mercedes-Benz A150/A160 (2004 – 2009/2012)
Mercedes-Benz třídy A.


Malé „áčko“ je rozměry i designem oblíbené hlavně u něžného pohlaví. Nabízí dostatek praktičnosti uvnitř a pro mnoho zájemců může být prvním krokem k vlastnictví vozu prémiové značky. Někteří lidé ale mohou být nečekaně zklamáni faktem, že základní modely A150 a později A160 byly často prodávány s minimální výbavou a nevzhlednými, nelakovanými částmi karoserie. Když se na tuto skutečnost připravíte, odjedete v autě chváleném kvůli své vyspělé technice a odolnosti. Obecně se ale nedoporučují kusy vybavené automatickou převodovkou Autotronic.

BMW 316i, 316d a 318d E90/E91 (2005 – 2012)
BMW řady 3 Touring.


Pátá generace BMW řady 3 v základních specifikacích s motory o objemech 1,6 a 1,8 litru (114 k/85 kW až 141 k/105 kW) umí nabídnout "bavorácké" jízdní vlastnosti nenáročným zájemcům o klasický německý sedan či kombi. Pochopitelně se u nejslabších motorů musí brát v potaz často i nejnižší základní výbava vozu. Právě ta některé zájemce o prémiovější značku odradí. Základní verze „trojkové“ řady jsou proto často přehlížené. 
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů