Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Předjíždí kamiony v zákazech na D1 a D2? Reportéři testovali dodržování pravidel

Naše téma
Michal Hrabal, Magdaléna Blažková | 21.02.2024
Ve středu se na dálnici D1 ve směru na Brno tvořila i kolona. | foto: Deník/Magdaléna Blažková
Pět kamionů za hodinu porušilo při testu Deníku zákaz předjíždění na dálnici D2 u Brna. Konkrétně se reportéři zaměřili na úsek mezi sedmnáctým a nultým kilometrem ve směru na Brno, kde platí zákaz od září. Redaktoři se na předjíždění kamionů podívali také na dálnici D1, konkrétně u sjezdu na 182. kilometru Kývalka.
„Předjíždějící řidiči kamionů zpomalují dopravu a vytváří nebezpečné situace zejména pro řidiče osobních aut. Další věc je i to, že pokud jsou dva kamiony vedle sebe, tak se hůře tvoří záchranářská ulička," uvedl policejní mluvčí David Chaloupka.

Na dálnici D1 počítali reportéři předjíždějící kamiony z mostu nad sjezdem na 182. kilometru Kývalka. Za deset minut zde napočítali tři hříšníky. Dva jedoucí ve směru od Brna a v opačném směru jednoho.

Podívejte se, jak dodržují řidiči kamionů zákaz předjíždění na dálnicích v okolí Brna:

I na D1 naprostá většina šoférů nákladních vozidel zákazy dodržovala, a to i přesto, že se v jednu chvíli provoz v pravém pruhu úplně zastavil. Řidiči osobních aut či tranzitů v levém pruhu pokračovali pomaleji ale plynule dál.

Takové to bylo ve všední den, ovšem v neděli před polednem byl provoz na tomto úseku D1 lepší. Na silnici dominovaly především osobní auta, několik málo projíždějících kamionů se drželo pouze v pravém pruhu. 

S předjíždějícím kamionem se za svou nedělní cestu nesetkal ani muž oslovený na benzince. "Obecně s tím ale zkušenost mám. Vadí mi to, člověk se musí v takovém případě táhnout pět minut za kamionem jedoucím osmdesáti kilometrovou rychlostí," popsal muž.

Podle tajemníka sdružení dopravců podnikajících v nákladní a osobní dopravě Česmad Vojtěcha Hromíře ale zákazy předjíždění pro kamiony řeší problém přetížených silnic na úkor jedné skupiny řidičů. „Nemohou předjíždět ani ve chvíli, kdy je na dálnici volno, před nimi jede pomalé vozidlo a nikoho by předjetím neomezili. Tím se omezuje snaha o maximální plynulost dopravy. A také prodlužují dojezdové doby," podotknul Hromíř.

Navíc je podle Hromíře někdy problém rozeznat, kdy jde o předjetí a kdy o objetí stojící překážky. Například když se vytvoří kolona, ale není jasné, jestli nejde jen několik vozidel před sjezdem z dálnice, případně vozidel s poruchou, nebo o dlouhou kolonu stojících aut.

„V prvním případě by je mohl řidič objet, ale zákaz mu v tom brání. Podle novely zákona hrozí řidiči za nesprávné předjíždění šesti bodový postih a může se snadno vybodovat, přijít na rok o řidičské oprávnění a tím i o práci," dodal Hromíř.

Na dálnici D1 momentálně platí zákaz předjíždění kamionů na 90. až 112. a dále na 141. až 216. kilometru a v klimkovickém tunelu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů