Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

První Lancia po téměř 13 letech! Ypsilon míří do Evropy

Naše téma
Dominik Valášek | 16.02.2024
dalších 23 fotek
Lancia Ypsilon | foto: Se svolením Lancia
Mnozí už ani nedoufali, někteří dokonce stihli zapomenout, že je italská automobilka Lancia stále naživu. Přesto ale nastal ten mimořádný okamžik a Lancia oficiálně představila nový model. Jde o novou generaci modelu Ypsilon. Současná generace je zároveň jediný vůz, který značka v posledních letech nabízela, a to výhradně na domácím italském trhu.
Jelikož se aktuální generace Lancie Ypsilon představila světu na autosalonu v Ženevě v březnu 2011, odhaluje Lancia nový produkční model po téměř 13 letech. Není divu, že mnoho lidí dlouho považovalo Lancii za mrtvou značku, a to navzdory předzvěsti v podobě konceptu Pu+Ra HPE, který byl odhalen jako předzvěst nového auta před 10 měsíci.

Vzkříšení Lanciebylo ovšem v dlouhodobém plánu mateřského koncernu Stellantis, a tedy není divu, že právě odsud pochází technika, kterou Lancia Ypsilon sdílí s Peugeotem. Překvapením pak není ani to, že se jedná o elektromobil.

Podívejte se na novou Lancii i na oficiálním videu:

Lancia Ypsilon stojí na platformě eCMP a je vlastně přímým sourozencem Peugeotu e-208. Byť nutno uznat, že až na podobnost boční siluety vypadá Ypsilon zcela svébytně. Vpředu má zajímavou kombinaci horizontální linky LED svícení a dvojice kruhových světlometů, vzadu potom kruhové koncové lampy, které mají evokovat legendární Lancii Stratos.

Mnohem větším lákadlem je ovšem interiér, kterým dává Lancia najevo, že míří na prémiový segment. První varianta, s níž přichází Lancia na trh, je speciální edice Cassina, pojmenovaná po italském výrobci prémiového nábytku. Právě s ním Lancia na vnitřním prostoru spolupracovala a výsledkem je „Lancia obývák“, plný pěkných materiálů, ale třeba i zajímavého designové řešení s kruhovým odkládacím prostorem pod displejem infotainmentu.

Když jsme u displejů, ty jsou dva, a uspořádané přesně tak, jak velí poslední automobilová móda. Oba mají shodnou úhlopříčku 10,25 palce, jeden se nachází před řidičem a druhý dotykový uprostřed. Ypsilon se zároveň stane prvním produkčním vozem Stellantisu s novým infotainmentem S.A.L.A. Chybět mu nebude bezdrátové nabíjení nebo rozhraní Apple Carplay a Android Auto. Standardem bude taky autonomní řízení druhého stupně a bez příplatku dodávaný sofistikovaný parkovací asistent.

Technika pochází ze zmíněného Peugeotu. Ypsilon tedy dostane pohon předních kol s elektromotorem o výkonu 156 koní a točivém momentu 260 Nm. V rámci B-segmentu kompaktních vozů by pak měla Lancia excelovat dojezdem až 403 kilometrů na nabití. Na rychlé nabíječce se vůz nabíjí z 20 na 80 % za 24 minut.

Jak již bylo řečeno, jako první sjede z výrobních linek Ypsilon v edici Cassina, která bude dostupná v počtu 1906 kusů. Všechny jsou vyhrazeny pro Itálii, a to skrze vlastní financování Stellantisu. To je však teprve začátek, protože už v polovině letošního roku začne značka po letech opět vstupovat na trhy západní Evropy. Postupně má vzniknout 70 dealerství v 70 velkých evropských městech.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů