Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Konec parkování zadarmo. Majitelé elektroaut budou platit jako všichni ostatní

Naše téma
Milan Holakovský | 19.01.2024
dalších 29 fotek
Nabíjecí stanice elektromobilů Praha 3 - Mahlerovy sady | foto: Deník/Eliška Stodolová
Od příštího roku budou v Praze platiti majitelé elektromobilů za parkování. Dosud měli výjimku. Bezplatné parkování elektromobilů tak v metropoli vydrželo osm let. Výjimka byla zavedena v roce 2016 jako zvýhodnění pro podporu aut bez výfuků. 
Majitelé klasických vozů se spalovacími motory brali bezplatné parkování elektromobilů jako nespravedlnost. Argumentovali tím, že majitelé elektroaut spíše k těm bohatším, tak si jistě mohou dovolit platit to, co hradí všichni ostatní. Častý argument nespokojenců také zní, že při parkování se elektromobily neliší od ostatních vozidel a není důvod, aby pro ně platila jiná pravidla.

Tento argument také uplatnili pražští radní, když kývli od 31. prosince 2024 na zrušení výjimky pro elektromobily v zónách placeného stání. 

Nabíjecí stanice elektromobilů v Mahlerových sadech na Praze 3:

Vstřícnost k počátkům elektromobility v metropoli zjevně oslabuje. První náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti), který má na starosti oblast dopravy, připomíná, že je třeba brát v potaz, že parkující elektromobil zabírá stejně velký prostor jako auto se spalovacím motorem. Také je podle je slov nutné počítat se zvyšováním počtu těchto vozidel. „S ohledem na očekávaný nárůst není jejich jednostranné zvýhodnění s parkováním zdarma na místech rezidentů dlouhodobě udržitelné,“ konstatoval Hřib.

Ovšem podpora provozu elektroaut bude, podle slov Zdeňka Hřiba, pokračovat v jiné podobě. „Cílem je zejména zpřístupnit elektromobilitu všem, aby nezůstala výsadou pro lidi s vlastní garáží,“ řekl. Znamená to především rozvoj sítě nabíječek.

Už dříve hlavní město ve prospěch provozu elektromobilů výrazně utrácelo. Jen za poslední tři roky magistrát vyčíslil investice do rozvoje dobíjecí infrastruktury na zhruba čtvrt miliardy korun; ponejvíce v souvislosti s přípravou sítě dobíjecích stanic na stožárech veřejného osvětlení. To má pokračovat, aby do konce roku 2026 měla Praha na sloupech lamp zhruba 800 nabíječek; každou se dvěma zásuvkami. Souběžně mají být budovány také samostatné dobíjecí stanice.

Zrušení bezplatného parkování pro elektromobily předznamenává chystanou reformu parkovacího systému, po níž volají různé městské části. Například radnice Prahy 2 jejím zavedením podmiňuje i svůj souhlas se zavedením poplatku za vjezd do části území sousedící Prahy 1.

I pak se podle Hřibových slov má na elektromobily pamatovat: „V nově připravované reformě zón placeného státní by měly mít zvýhodněnou cenu některých celoměstských parkovacích oprávnění a vyhrazená místa se zvláštním režimem u elektronabíječek.“ V souvislosti s nově chystanými pravidly se mimo jiné počítá s celoměstskou povolenkou pro parkování ve fialové zóně, která by pro elektromobily měla být levnější.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů