Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Celnici vybrali na dálnici D8 na pokutách za dálniční známky téměř šest milionů

Naše téma
Zdeněk Plachý | 18.01.2024
Celníci. Ilustrační foto | foto: se svolením Celní správy ČR
Mezi Prahou a hranicí s Německem odhalili loni ústečtí celníci na dálnici D8 téměř 4,5 tisíce řidičů bez příslušné dálniční známky. Na pokutách tak vybrali více než šest milionů korun. Počet případů je téměř jednou tolik vyšší než v roce 2022.
Jak uvedl mluvčí Celního úřadu pro Ústecký kraj Jiří Nejedlý, elektronickou dálniční známku nemělo mezi Prahou a státní hranicí s Německem 3221 řidičů. "Oproti předchozímu roku, kdy jsme přistihli 1621 řidičů, se jedná o téměř stoprocentní nárůst přestupků," vysvětlil mluvčí. 

„Za neuhrazení dálničního poplatku jsme loni vyinkasovali od řidičů 4,8 milionu korun a 16 případů jsme předali do správního řízení. Průměrná výše pokuty činila 1500 korun,“ doplnil Nejedlý.

Nedostatky celníci odhalili i u 1261 řidičů nákladních vozidel s povinností hradit mýtné. Nejčastěji se jednalo o nesprávné nastavení počtu náprav. Za tyto přestupky zní celková suma na pokutách v příkazním řízení na bezmála 1,4 milionu korun. Sedmnáct případů půjde do správního řízení. „O rok dříve jsme zjistili porušení u 932 řidičů a na pokutách vyinkasovali téměř 900 tisíc korun,“ srovnal mluvčí.

Při kontrolách dálničních poplatků se celníci zaměřovali také na evidované nedoplatky. Od 890 kontrolovaných účastníků silničního provozu vyinkasovali na místě dlužnou částku v úhrnné výši 2 169 812 korun. Pětatřiceti řidičům dlužníkům celníci odebrali z vozidla registrační značky do doby, než svůj dluh za dopravní přestupky uhradili.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů