Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Majitelé silných e-koloběžek zaplatí od dubna stovky korun za povinné ručení

Naše téma
Miroslav Elsnic | 02.04.2024
Elektrické koloběžky - Ilustrační foto | foto: Shutterstock
Několik stovek korun musí nově od dubna na povinném ručení zaplatit majitelé silných elektrokoloběžek, segwayů, sněžných skútrů a zahradních traktorů. Povinné ručení bude fungovat stejně jako u motorových vozidel. Čili odškodné bude při nehodě vymáhat pojišťovna, nikoliv poškozený.
Jen v Česku se počet za sedm let  zvýšil počet nehod více než dvacetinásobně. Zatímco v roce 2017 se stalo 23 nehod a pouze čtyři koloběžky měly elektrický pohon, v roce 2023 evidovali policisté celkem 499 nehod, elektrický pohon mělo 348 strojů. „Přes čtyři sta nehod přitom zavinili řidiči koloběžek,“ řekl ředitel dopravní policie Jiří Zlý.

Cena povinného ručení se bude pohybovat v řádu stovek korun. Změna vychází z novely zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, kterou loni schválila vláda. Novinka je součástí takzvané motorové směrnice Evropské unie.

Slavia pojišťovna nabízí pojištění již téměř půldruhého roku za 399 korun ročně. Jiné pojišťovací domy zatím částku nezveřejnily. „Lze očekávat, že cena povinného ručení na silnější e-koloběžky bude podobná jako u mopedů, tedy v úrovni několika sto korun ročně,“ reagovala mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová.

Konkrétnější nebyla ani největší tuzemská pojišťovna Generali Česká pojišťovna. „Na cenu pojištění má vliv celá řada parametrů, tedy i to, kde má pojistník trvalé bydliště. Cena v hlavním městě a v menší obci se proto může lišit,“ řekl mluvčí společnosti Jan Marek.

Jízda s nepojištěným vozidlem přitom může vyjít draho. Pokuta od České kanceláře pojistitelů se může vyšplhat až na 40 tisíc korun. Navíc za každý nepojištěný den se zpětně platí příspěvek do Garančního fondu České kanceláře pojistitelů.

Vymstít se také mohou nejrůznější rady kolující na sociálních sítí. Jedna z nich třeba tvrdí, že je možné na více koloběžek zřídit jedno pojištění. Oproti motorovým vozidlům totiž nebudou smlouvy vázané na registrační značku. „Tato přibližovadla sice nemají SPZ, ale mají třeba výrobní číslo a podobně, podle kterých jsou identifikovatelná,“ upozornil Jan Marek.

A kdo si musí sjednat povinné ručení? Všechny stroje, jejichž maximální konstrukční rychlost je vyšší než 25 km/h, nebo je vyšší než 14 km/h a zároveň váží více než 25 kilogramů.

Výjimku mají také elektrokola. Důvodem je pouze doplňková funkce motoru; kolo se bez fyzické aktivity uživatele nerozjede a neudržuje konstantní rychlost. Stejně tak nemusí platit provozovatelé zahradních traktorů v případě, že s nimi nejezdí po silnici.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Kelthuzad, 03.04.2024 13:08
Já jsem si pořídila koloběžku s rychlostí do 25km v hodině - uff, naštěstíí. Za tu se povinné ručení platit nemusí. Alespoň to píšou tu https://www.povinne-ruceni.com/clanky/povinne-ruceni-2024-novy-zakon-prinese-nekolik-zasadnich-zmen/.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů