Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Porsche obléklo několik Macanů do závodních barev. Připomíná tak svoje úspěchy

Naše téma
Daniel Fuglevič | 29.12.2017
dalších 7 fotek
Pětice modelů Porsche Macan v barvách slavných Le Mans závoďáků. | foto: Porsche
Singapurské zastoupení automobilky Porsche zajímavým způsobem vzpomíná na úspěchy německé značky v motorsportu. Přesněji na její ikonické závodní vozy, které se v minulosti účastnily slavné čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans.
V Singapuru tedy vzali pětici SUV Macan a oblékli je do historických závodních barev vozů Porsche 917 a 956. Tímto způsobem se tamní oddělení rozhodlo uctít dědictví značky Porsche v závodech 24h Le Mans a začátek jejího dominantního počtu vítězství, které je vyšší než u kteréhokoliv jiného týmu.

Vzpomenutí na tyto legendární závoďáky se navíc hodí v době, kdy už Porsche pro příští rok neplánuje účast v šampionátu vytrvalostních závodů, a proto ani v Le Mans.

Těžko říct, proč v Singapuru zvolili k oslavě právě model Macan, a ne třeba opravdu sportovní 911 či 718 Cayman. Modelové řady SUV Macan a Cayenne jsou nicméně u Porsche nyní nejprodávanější, tudíž se asi nelze divit, že značka využila k oslavám jeden z těchto modelů.

Zda se barevné Macany dostanou do soukromých rukou, to není jasné. Nejspíš ale zůstanou jako propagační vozidla singapurského zastoupení Porsche a budou využívány zaměstnanci automobilky.  

Výsledkem je každopádně zajímavá přehlídka ikonických barev, které zná každý fanoušek závodních Porsche a celkově závodů v Le Mans.

Máme zde klasické zbarvení Martini Racing, jež se objevilo na slavném Porsche 917, ale i na dalších závodních vozech Porsche napříč historií. Podobně nepřehlédnutelné jsou i modro-oranžové barvy olejářské firmy Gulf, která začala Porsche sponzorovat v roce 1970. Porsche 917 v těchto barvách si můžete pamatovat i díky Stevu McQueenovi a filmu Le Mans z roku 1971.

Vítěznou 917 na okruhu Le Mans byl také kousek nesoucí červeno-bílé barvy továrního týmu Porsche Salzburg. S těmito barvami přitom 917 dojela pro vůbec první vítězství značky z celkových devatenácti na Le Mans.

Nesmí chybět ani růžová barva a řeznický diagram vepřového masa, které neslo experimentální Porsche 917/20 s trefným přízviskem „Pink Pig“ (růžové prase). Vůz bohužel v roce 1971 havaroval kvůli selhání brzd, ale i přesto se silně zapsal do historie Le Mans.

Nakonec je zde i Macan v hávu cigaretové značky Rothmans. Ta je nerozdělitelně spojená s úspěchy modernějších Porsche 956 a 962, které v 80. letech vystřídaly vítězné tažení modelu 917. S Porsche 956 přitom závodník Stefan Bellof zajel dodnes nepřekonaný rekord na Severní smyčce německého Nürburgringu v čase 6:25,91.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů