Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Porsche koupilo podíl v automobilce Rimac. Chce s ní pracovat na elektromobilech

Naše téma
Daniel Fuglevič | 21.06.2018
dalších 10 fotek
Porsche Mission E. | foto: Porsche
Porsche se do světa elektromobilů nevydá pouze očekávaným modelem Taycan, ale také spoluprací s největšími špičkami v oboru. Německá značka tak nyní zakoupila desetiprocentní podíl v mladé chorvatské automobilce Rimac, tvůrci elektrického superauta Concept_One.
Přestože je Rimac docela novou společností, jejich první model Concept_One si již užil slávu nejenom „žhavým“ působením v motoristickém pořadu The Grand Tour, ale také celkově dech beroucími schopnostmi.

Značka už přitom chystá nástupce C_Two, jehož elektromotory mají nabídnout kolem 1914 koní (1408 kW), 2300 Nm točivého momentu, vůz dostat z nuly na 100 km/h za 1,97 sekundy a maximálně jej rozjet na 412 km/h.

Porsche sice bude chtít svým prvním elektromobilem Taycan konkurovat hlavně Tesle Model S, ale technické poznatky Rimacu a jeho bleskový úspěch na poli elektrických pohonů německou značku zaujaly natolik, že se přímo rozhodla v chorvatské společnosti zakoupit desetiprocentní podíl.

„Vývojem ryze elektrických supersportovních vozů, jako je Concept_One a C_Two, stejně jako tvorbou řídicích systémů pro elektromobily Rimac působivě demonstruje své znalosti na poli elektromobility,“ uvedl finanční a technologický šéf Porsche Lutz Meschke. „Podle nás jsou přístup a nápady Rimacu extrémně nadějné, a proto doufáme, že společně navážeme úzký vztah při vývoji,“ dodal.

Pro Rimac je to důležitý krok, jelikož se nadále stává ještě významnějším dodavatelem technologií pro ostatní automobilky. Baterie, infotainment systémy, řídící jednotky či zrovna elektromotory už od Rimacu odebíraly značky jako Aston Martin, Koenigsegg, Jaguar či Renault.

V budoucnu se tedy uvidí, jestli bude mít vlastnictví podílu německým Porsche nějaký dopad na chod mladé značky o přibližně 400 zaměstnancích. Velice jednoduše by totiž mohlo dojít na střet zájmů, pokud by Rimac elektrické technologie dodával třeba přímým konkurentům Porsche.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů