Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový elektromobil od Rimacu má 1914 koní. A dostal i hasičák, kvůli Hammondovi

Naše téma
Dominik Valášek | 10.03.2018
dalších 17 fotek
Rimac C_2. | foto: Rimac
Mnoho lidí zná chorvatskou automobilku Rimac hlavně kvůli nehodě, při které Richard Hammond vylétl s vozem Concept One ze silnice a v elektrickém supersportu málem uhořel. První produkt mladé automobilky tak skončil poněkud nešťastně, ale v Ženevě už je aktuálně k vidění druhý model, nazvaný prostě jen C_2.
Futuristický elektro-hypersport má celokarbonové šasi a podstatnou část karoserie, ovšem nijak zásadně lehký není. Kvůli 120kWh bateriím umístěným v podlaze váží vůz 1950 kilogramů, což ale hravě vyvažuje neskutečným elektrickým výkonem.

Celkem čtyři motory na každém z kol mají dohromady 1914 koní (1408 kW) a sdružený točivý moment činí 2300 Nm. Z nuly na sto akceleruje Rimac za 1,97 sekundy a z nuly na tři sta mu to trvá pouze 11,8 sekundy. Maximální rychlost podle výrobce činí 412 km/h, ovšem elektrický dojezd vystačí podle měřícího cyklu NEDC na 650 kilometrů.

Uvnitř vozu se objevují dva obrovské displeje, jeden před řidičem a druhý na středové konzoli. Mezi všemi funkcemi se objevuje třeba možnost nahrát do navigace mapu trati a nechat auto, aby určovalo ideální stopu a brzdné body.

Kdo chce ale nechat auto řídit zcela soběstačně, může využít autonomního ovládání čtvrté úrovně. To znamená samočinné řízení bez nutnosti dávat pozor na cestu. Aby Rimac takových schopností dosahoval, je vybaven celkem osmi kamerami (z nichž dvě vytváří 3D obraz před autem), dále dvěma Lidary, šesti radary a dvanácti ultrazvukovými senzory.

Hezký detail z výbavy je potom věnován i samotnému Hammondovi, který na vrchařské trati rozbil již zmiňovaný Concept One. Mezi sedadly řidiče a spolujezdce se nachází designový hasicí přístroj, přepásaný koženým páskem s nápisem „V případě jízdy do vrchu uhasit požár“. Decentní rýpnutí už komentoval i Hammond, který je z designového prvku, na kterém se sám podílel, zcela nadšen.

Rimac plánuje vyrobit 150 kusů elektrického hypersportu C_2 a již nyní přijímá rezervace. Dodávky zákazníkům by se měly spustit v roce 2020, ovšem zatím nikdo neví, kolik má nový vůz stát. Pod 15 milionů korun to ale rozhodně nebude.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů