Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Porsche Cayenne má zajímavý rekord. Utáhlo 285 tun vážící letadlo

Naše téma
Daniel Fuglevič | 02.05.2017
dalších 8 fotek
Porsche Cayenne S Diesel je nyní zapsáno do Guinnessovy knihy rekordů jako vozidlo s nejlepší tažnou kapacitou. | foto: Porsche
Německá automobilka se rozhodla překonat rekord v tažení nejtěžšího letadla. A povedlo se jí to, s naftovým Cayennem překonala dosud nejlepší počin z roku 2013 o 115 tun.
Objektem tažení bylo v současnosti největší dopravní letadlo. Porsche Cayenne S Diesel tak úspěšně roztáhlo 285 tun vážící Airbus A380, který je stokrát těžší než samotné auto, má délku 73 metrů a celkem 516 sedadel.

Se zapřáhnutým letadlem Porsche ujelo vzdálenost 42 metrů. V rámci hmotnosti taženého letadla tedy překonalo původní rekord Nissanu Patrol, který v roce 2013 roztáhl letadlo těžké 170 tun.

Zapotřebí nebylo ani žádných úprav, Porsche zvládlo tažení se zcela sériovým modelem. K překonání rekordu stačil 4,1litrový naftový osmiválec s výkonem 385 koní a 850 Nm točivého momentu.

Letadlo bylo ke Cayennu přichycenou pouze speciálním mechanismem, který byl upnut ke standardnímu tažnému zařízení.

Celý nápad k překonání rekordu vzešel z hlavy Richarda Payna, technika britského oddělení značky Porsche. Ten si uvědomil a vypočítal, že i sériový Cayenne S Diesel by hravě dokázal utáhnout podobnou zátěž.

Airbus A380 následně ve Francii zapůjčila společnost Air France. Na místě byl pochopitelně i zástupce Guinnessovy knihy rekordů, díky čemuž bylo Porsche Cayenne S Diesel oficiálně zapsáno jako vozidlo s nejlepší tažnou kapacitou.

Vše šlo tak dobře, že Payne nakonec provedl stejný kousek i s verzí Cayenne Turbo S, jejíž motor má menší krouticí moment. Ani ta se však 285 tun nezalekla a letadlo roztáhla také.

Payne označil rekord za opravdu pozoruhodný test schopností vozů Porsche, když se stejným autem překonal vzdálenost z Londýna do Francie, pak s ním překonal rekord v tažení letadla a následně cestoval stejným autem zpět do Londýna bez jediného problému.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů