Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Pomáhat a chránit na americký způsob. Policie dostane drsné SUV s hybridem

Naše téma
Jan Markovič | 06.01.2019
Ford Police Interceptor Utility | foto: Ford
Ford nabídne rovnou dvě speciální varianty svého SUV Explorer pro americkou policii, tedy s hybridním pohonem i se šestiválcem.
Není divu, že má americká police větší respekt než třeba ta česká. S takovými auty, jakým je například nový Ford Explorer, si ho totiž snadno vydobude. Představujeme Ford Police Interceptor Utility, tedy policejní speciál, který se už letos může objevit na silnicích v USA. Tamní muži a ženy zákona, jak ukazuje několik rasově a genderově vyvážených propagačních snímků, budou mít k ruce opravdu výkonný stroj.

Nový Explorer se chystá do provozu s hybridním pohonem, který se objeví také u policejního speciálu. Auto bude pohánět kombinace elektromotoru a benzinového šestiválce o objemu 3,3 litru. Ten pomůže snížit rozpočet mobilním hlídkám, protože je podle Fordu až o 41 procent úspornější než benzinový šestiválec v minulé generaci Exploreru. Automobilka odhaduje, že policie uspoří mezi 3500 až 5700 dolary ročně na auto, tedy až 128 tisíc korun.

Ford už poměřil svůj nový hybridní model s minulou generací vozu, když ji nechal otestovat šerifem z okresku Los Angeles. Ten zjistil, že v akceleraci z nuly na 98 km/h je auto o 1,1 sekundy rychlejší než minulý model. A při akceleraci z nuly na 160 km/h dokonce o 4,7 sekundy.

Přesto bude modrý ovál nabízet své SUV pro policii i s dalšími motory. To proto, kdyby se některé okresky necítily ještě připravené na ekologický pokrok. Pod kapotu se tak objeví i volba mezi dvěma šestiválci. Konkrétně jde o moderní 3.0 EcoBoost - tedy přeplňovaný motor a klasičtější atmosférický 3.3 V6. Nafta samozřejmě v nabídce není. Všechny vozy mají standardně pohon všech kol a desetistupňovou automatickou převodovku.

Pro policii je důležité, že hybridní SUV má chytře umístěné baterie. Neubírají tedy na prostornosti a na zadní sedadla potažená odolnou látkou se vejde dostatečný počet zločinců. Do kufru zase naloží hodně vybavení. Auto zvenčí zdobí přídavné pátrací světlomety, LED majáky a samozřejmě masivní berany na přídi, kterými se budou pohodlně zastavovat prchající řidiči.

Uvnitř je pak prostor pro velké množství policejní elektroniky, kterou asi nemá smysl vypočítávat. Za pozornost ale stojí monitorovací systém, jenž konstantně kontroluje okolí vozu. Pokud zaznamená pohyb, zatáhne automaticky okénka, zapne nahrávání kamer a upozorní posádku na nebezpečí. Tak pak může pohotově reagovat.

Podtrženo sečteno, proti takovému stroji vypadají české policejní octavie jako stříkací pistolka vedle útočné pušky Steyr AUG.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů